Overname Lichterveldse Spar is een feit: Rudi Quatacker stopt na dertig jaar

De oude én de nieuwe uitbaters van de Spar. Op de foto v.l.n.r. Mieke Devriendt, Rudi Quatacker, Thijs Dewicke en Lien Veryser. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Na drie decennia heeft Rudi Quatacker de fakkel doorgegeven in de Spar. De Oost-Vlaming startte in februari eerste gesprekken met overnemers op en hakte begin oktober de knoop door. Op 1 november namen Lien Veryser en Thijs Dewicke over. Zij gaan verder op de ingeslagen weg.

Klantvriendelijkheid droeg Rudi Quatacker altijd hoog in het vaandel. Zo werd Spar eind 1998 nog uitgeroepen tot de klantvriendelijkste winkel van het land. Een prijs die de keten in 2012 ook won op de Belgian Retail Awards in Antwerpen. “In die 30 jaar hebben we op drie pijlers gewerkt: klantvriendelijkheid, omgang met het personeel en oog voor de verse producten. Daarbij was de vis- en traiteurafdeling de parel van de winkel. Het personeel krijgt veel verantwoordelijkheden, wordt bij alles betrokken, krijgt voldoende informatie om hun job goed te kunnen uitoefenen. Daarnaast moest ik de laatste jaren ook wel pater familias spelen. Mijn vrouw Mieke Devriendt blijft de vis- en traiteurafdeling verder uitbaten. Ik stop op 31 januari. Intussen begeleiden we de overgang, omdat we met de kerst- en nieuwjaarsperiode voor drukke tijden staan.”

“Mieke is geboren en getogen in Lichtervelde. Ik ben aangespoeld uit Oost-Vlaanderen. Mieke kende hier iedereen en is enorm sterk in klantenbenadering. In mijn beginperiode was ik heel streng, maar dankzij haar ben ik anders beginnen kijken naar omgang met personeel en dergelijke meer.”

Zelf heeft Rudi er in totaal maar liefst 45 jaar in de retail opzitten. Een jongensdroom die werkelijkheid geworden is. “Van in mijn hogeschoolperiode in Gent was het altijd al het plan om in de foodretail te beginnen. Na mijn studies moest ik nog mijn legerdienst doen en nog voor ik afgezwaaid was, had ik al werk op het bureau van een discountketen. Daar werkte ik een zestal maanden op de aankoopdienst. Daarna zocht Groep Wauters, dat een 13-tal Unic-supermarkten had, een groep jonge mensen om te participeren. Dat was de eerste stap in het uitbaten van een supermarkt. Na 15 jaar ben ik volledig voor mezelf beginnen werken. De eerste jaren waren financieel zeer zwaar. Als ik nu hoor dat je kan lenen aan 1 procent rente… In die tijd was dat nog aan 13 procent. In mijn eerste 13 jaar kon ik geen dag verlof nemen.”

vuurdoop tijdens eindejaar

Binnenkort kan Rudi van zijn welverdiende rust genieten. Met Lien Veryser en Thijs Dewicke vond hij geschikte overnemers. “Wij zijn al lang goede vrienden en keken uit naar een winkel om over te nemen”, vertelt Thijs Dewicke. “Lien was al werkzaam als versverantwoordelijke bij Colruyt en ikzelf ben een kaasproducent (Kaasboerderij De Moerenaar, red.) uit Veurne. Lien is afkomstig van een landbouwbedrijf dat voornamelijk aan groententeelt doet. Ik kom van een melkveebedrijf met verwerking. Verse producten kregen we dus bij wijze van spreken met de paplepel mee.”

“We zaten vrij vlug op dezelfde golflengte met Rudi en Mieke. We namen de volledige vennootschap over, zodat het volledige team aan boord blijft. Dat vinden we zeer belangrijk, want het team is de grote kracht van de winkel. Zo blijven ook de gezichten in de winkel voor de klant hetzelfde en verloopt de overname geruisloos. We blijven verder inzetten op het vers assortiment. Dit en onze klantvriendelijkheid, daarmee maken we het onderscheid.”

“Met de eindejaarsperiode voor de deur staan we meteen voor onze vuurdoop. Hier kunnen we nog een beroep doen op de jarenlange ervaring van Rudi. Dit geeft ons de tijd om te groeien in het vak zodat we vanaf 1 februari zijn taken kunnen overnemen. We zijn heel dankbaar dat Mieke de vis- en traiteurafdeling verder wil blijven leiden met evenveel passie. De vriend van Lien, Brecht Vanlerberghe, en mijn vrouw, Lien Dezeure, staan ook volledig achter onze onderneming en springen bij waar nodig. En uiteraard pakken we opnieuw uit met de traditiegetrouwe eindejaarsfolder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier