Overlijdens brengen nieuwe gezichten in de gemeenteraad

Redactie KW

Het overlijden van Johan Vannoote en Katty De Jaeger veroorzaakt wissels in de gemeenteraad en in het bijzonder comité.

Vorige week donderdagavond stierf Katty De Jaeger in een auto-ongeval in de Klerkenstraat te Langemark. Katty (42) had zich verkiesbaar gesteld tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 voor Tope8920. Ze stond ingeschreven als eerste opvolgster na Niels Vermeersch uit Sint-Juliaan voor een zitje in het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD).

Bij aanvang van de legislatuur was afgesproken dat ze elk drie jaar zouden volbrengen. “Niels had voor de start van de eerste zitting aangegeven om redenen van deontologie niet te zetelen in het BCSD. Hij heeft een job bij het WVI. Door de aard van het werk voert hij ook opdrachten uit voor onze gemeente. Hij wilde dat niet mengen. Dus kwam Katty meteen in de raad. De wettelijke procedure van opvolging ligt vast en de gemeente neemt daarvoor het heft in handen. Als bestuur hebben we nog niet vergaderd”, zegt fractieleider Laurent Hoornaert.

eerst uitvaart

Luc Vandamme wil net als Laurent weinig kwijt over de opvolgingskwestie. “Het bestuur is nog niet samengekomen. Donderdag gedenken we haar eerst tijdens de uitvaart in Kortemark. Katty heb ik in korte tijd leren kennen als een zeer sociaal mens.”

Volgens de opvolgingsdocumenten staat Luc Vandamme als opvolger genotuleerd. Maar het zou perfect kunnen dat Tope8920 een nieuwe voordrachtsakte indient.

jongste mandataris

Het overlijden van de absolute stemmentrekker van N-VA, Johan Vannoote, kwam dan toch onverwacht. Zijn zitje in de gemeenteraad wordt vanaf februari 2020, na de examens, ingenomen door Tristan Bruynsteen uit de Oudstrijderslaan Langemark. Niet Tristan, maar Sylvie Van Keirsbilck was de eerste opvolgster. Sylvie zetelt momenteel in het BCSD maar verzaakt aan haar mandaat in de gemeenteraad.

Tristan Bruynsteen verlaat het BCSD en zijn eerste opvolger is Heidi Coppenolle (N-VA), Brugseweg in St.-Juliaan.

Tristan Bruynsteen wordt binnen 3 maand 20 jaar en daarmee de jongste mandataris van de gemeenteraad. De tweede jongste is de 24-jarige Brecht Bogaert (CD&V). Samen zullen zij voortaan als getuigen mogen opdraven bij het tellen van de stemmen bij sommige gemeenteraadsbeslissingen. De derde jongste in de rij Koen Bentein (Tope8920) mag met zijn 43 lentes terugtreden als getuige. (pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.