Zuster Myriam Casaert, laatste zuster-onderwijzeres in Heule, overleden

© gf
© gf
Redactie KW

In AZ Groeninge in Kortrijk is zuster Myriam Casaert van de zusters van Liefde van Heule op zondagavond 11 april rustig overleden. Ze leed al een tijdje aan een ongeneeslijke ziekte en verbleef al meer dan een maand in het ziekenhuis. Toen zij in 2009 met pensioen ging, was zij de laatste van een lange reeks zusters-onderwijzeressen in Heule. Ze werd slechts 67 en behoorde tot de jongste zusters van haar congregatie.

Zuster Myriam Casaert is op 16 mei 1953 in Wevelgem geboren in een gezin van vijf kinderen. Ze studeerde voor onderwijzeres aan de Normaalschool in Tielt en trad begin 1976 binnen bij de zusters van Liefde in Heule waar ze in 1978 haar geloften aflegde. Intussen had ze al enkele interims gedaan als onderwijzeres en in september 1975 was ze haar loopbaan begonnen in de lagere school van Spes Nostra in Heule. Ze zou er 34 jaar actief blijven. Ze stond vooral in het eerste, tweede en derde leerjaar. Het laatste schooljaar was ze zorgleerkracht.

Muzikaal

Zuster Myriam was muzikaal heel onderlegd. In Wevelgem had ze in haar jeugdjaren al de volksdansgroep Sapperloot opgericht en geleid. Als onderwijzeres richtte ze in 1978 het kinderkoor De Spes-iaaltjes op en was dirigente. Het was een absoluut hoogtepunt toen ze in 2005 met 77 kinderen onder de naam ‘De Swingers’ deelnam aan de Nekkanacht in Antwerpen samen met Herman van Veen. In 2012 smolten de Spes-iaaltjes samen met de Klik-Klaks als gevolg van het samengaan van de twee basisscholen (de vroegere Broederschool en Spes Nostra).

Ook buiten de schooluren was zuster Myriam erg bedrijvig. Ze begeleidde de eerstecommunicanten en was catechiste voor de vormelingen op de verschillende parochies. Ze was ook actief bij de werkgroep Polen die vele jaren in Heule Poolse weeskinderen opving. Bij schoolactiviteiten als kaartingen stak ze een handje toe. Binnen de kloostergemeenschap stond ze in voor de liturgische vieringen, bespeelde het orgel en begeleidde de zang. Na haar pensioen engageerde ze zich tot voor kort als vrijwilligster in AZ Groeninge en ook in de armenzorg. Ze hield van koken, fietsen en wandelen en kon goed overweg met de computer.

Het afscheid van zuster Myriam heeft op zaterdag 17 april in beperkte kring plaats in de kloosterkapel van de zusters van Liefde in de Mellestraat. (NOM-Begr. Debonné/Sereni)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier