Zuster Maria Vanheule op 98-jarige leeftijd overleden

© (Foto GF)
Redactie KW

In het Ieperse woonzorgcentrum Huize Zonnelied is zuster Maria Vanheule overleden op 98-jarige leeftijd. Ze was jarenlang een vertrouwd gezicht in het klooster en de vrije basisschool van Desselgem.

Maria Vanheule werd op 24 juli 1923 geboren in Alveringem en trad als zuster Wivina in bij de Zusters van de Heilige Familie van Ieper. Ze woonde bijna ononderbroken in het klooster naast de oude jongensschool van Desselgem. Van augustus 1962 tot juni 1980 was ze achtereenvolgens overste, lerares huishoudkunde en directrice van de toenmalige beroepsschool in Desselgem. Nadien verliet ze de Waregemse deelgemeente om vier jaar lang algemeen overste te worden van de congregatie in Ieper.

Na die periode trok ze opnieuw naar Desselgem, om er samen met zuster Paula Callewaert te verblijven. Zuster Paula en Maria – die respectievelijk ‘de kleine zuster’ en ‘de grote zuster’ als bijnamen hadden – bleven er jarenlang actief om de werking van de vrije basisschool Desselgem en de Sint-Martinus-parochie te ondersteunen. In 2007 werkte het duo nog mee aan een boek dat de 150-jarige geschiedenis van de school en het klooster van de Heilige Familie beschreef.

Sinds februari 2016, na het overlijden van zuster Paula, verbleef zuster Maria in woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper. Ze overleed er dinsdagochtend aan de gevolgen van een trombose. De begrafenis vindt op woensdag 27 oktober plaats, om 10.30 uur in de kapel van het klooster in Ieper. (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.