Zuster Maja Catteeuw overleden: pionier van verpleegkundeonderwijs in Kortrijk

Noël Maes

In wzc Sint Vincentius in Kortrijk is op 20 april zuster Maja Catteeuw overleden. Zij behoorde tot de congregatie van de zusters van Sint-Niklaas Augustinessen in de Voorstraat en was dé pionier van het verpleegkundeonderwijs in Kortrijk. Meer dan 23 jaar was ze directrice Hoger Instituut voor Verpleegkunde en Vroedkunde (HIVV), nu behorend tot Vives.

Maja Catteeuw werd op 28 juni 1935 als Maria in Ardooie geboren als oudste in een gezin van 11 kinderen (zes meisjes, vijf jongens). Haar vader heeft in een drukkerij gewerkt, haar moeder is nog gemeenteraadslid geweest in Ardooie.

Maja heeft in 1959 haar kloostergeloften afgelegd. Ze haalde het diploma van verpleegster in 1956 en vroedvrouw in 1960. Ze heeft in beide functies gewerkt in het Sint-Niklaasziekenhuis in Kortrijk en enkele jaren in het Sint-Maartensziekenhuis als diensthoofd operatiezaal. Ze behaalde intussen nog het diploma van hoofdverpleegkundige, nadien ook pedagogische bekwaamheid en gegradueerde kinderverpleegster in Leuven.

Kinderverpleegkunde

Met een rijke ervaring werd zuster Maja In 1968 lerares aan het Hoger Instituut voor Verpleegkunde en Vroedkunde (HIVV) dat een jaar later van de Voorstraat naar ’t Hoge verhuisde. Van 1973 tot 1995 was zij directrice van het HIVV dat nadien Katho werd en nu Vives.

Zuster Maja wist van aanpakken en een van haar grote verdiensten is dat zij het studieaanbod in de verpleegkunde in Kortrijk aanzienlijk heeft uitgebreid, onder meer door de oprichting van de richting kinderverpleegkunde in 1981. Ze introduceerde ook de opleiding sociaal verpleegkundige en besteedde ook veel aandacht aan de uitbouw van de bibliotheek. Ze bekleedde tal van bestuursfuncties in het Kortrijkse onderwijs maar ook in het Wit-Gele Kruis nationaal.

Klein museum

Zij had ook veel interesse voor de geschiedenis van haar congregatie die tot 1359 teruggaat en na haar pensioen heeft ze dan ook het archief geordend. Ze richtte zelfs een klein museum in.

“De jongste tijd was zuster Maja erg achteruitgegaan en verbleef ze in het wzc Sint Vincentius – vlak bij haar klooster en op de plaats van het vroegere Sint-Niklaasziekenhuis waar ze gewerkt heeft – en ook herhaalde keren in AZ Groeninge”, zegt priester Marc Van Eenoo, rector van de zusters. “Ze kreeg veel steun van medezuster Maria. Opmerkelijk is dat ze een in augustus 2004 al een enveloppe heeft klaargemaakt die geopend moest worden door de priester die bij haar levenseinde rector zou zijn. Ze bevatte inspiratie voor de homilie op de uitvaart en de tekst voor haar gedachtenis in de augustijnse geest. Zij was echt wel het boegbeeld van de congregatie.”

De afscheidsviering had door de coronamaatregelen in beperkte kring plaats. Zij werd bijgezet op de Sint-Jansbegraafplaats.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.