https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zr. Rosa Verfallie, voormalig algemeen overste Zusters van Liefde van Heule, overleden

Wijlen zr. Rosa Verfaillie heeft onder meer Huize Sparrenhof uitgebouwd. © (Foto NOM)
Noël Maes

Zuster Rosa Verfallie is maandagavond op 92-jarige leeftijd overleden in Huize Sparrenhof in Heule, waarvan zij zelf de eerste verantwoordelijke was. Zij was eerst lerares en is ook 15 jaar algemeen overste geweest van de Zusters van Liefde van Heule.

Zuster Rosa is in Kuurne geboren als derde in een gezin van vijf kinderen. Vader Jules was vlasser. Ze was in haar jeugdjaren kajotster en bezield door de geest van Cardijn. In 1953 trad zij binnen in Heule en in 1955 legde zij haar geloften af. Haar oudere zus was als zuster Etienne eerder ingetreden; zij was vele jaren missionaris in Congo gewerkt en is overste geweest in Aalbeke. Zij verblijft nu ook in Huize Sparrenhof.

Zuster Rosa haalde het diploma van regentes wetenschappen-aardrijkskunde in Brugge en was lerares in Spes Nostra ASO van 1960 tot 1976. Ze is ook verantwoordelijk geweest voor de opleiding van jonge zusters. In 1976 werd zij tot algemeen overste verkozen en bleef dat drie ambtstermijnen, tot 1991. Zij heeft nog een zekere bloeitijd meegemaakt let nog ruim 400 zusters, onder wie 50 actief waren in Congo en Zuid-Afrika: ze lagen haar na aan het hart. Nadien hebben de zusters in eigen streek tehuizen in het leven geroepen voor jongeren in moeilijkheden, zoals ongehuwde moeders. “De rode draad is en blijft telkens: inzet voor de medemens die het nodig heeft”, zei zuster Rosa, terugblikkend bij haar diamanten kloosterjubileum in 2015.

Begin jaren negentig, op het eind van haar functie als algemeen overste, heeft zuster Rosa dan in het voormalige klooster Immaculata in de Steenstraat Huize Sparrenhof uitgebouwd als verzorgingshuis voor hulpbehoevende zusters. Zij bleef er tot 2011 verantwoordelijke. Ze is er ook nadien blijven wonen en werd er de laatste tijd zelf verzorgd. Ze is er ook rustig overleden.

“Zij werd net overste toen ik zelf in 1976 intrad”, zegt huidig overste zr. Riet Devriese. “We blijven ons haar herinneren voor haar gewetensvolle verantwoordelijkheidszin, met veel humor en met een groot hart voor haar congregatie en de medezusters.”

De uitvaartdienst heeft plaats op maandag 20 september om 10.30 uur in de Sint-Eutropiuskerk in Heule.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.