Ziekenhuis Ieper herdenkt bijna 180 overleden coronapatiënten met herinneringstuin en diensten voor families

© TP
Redactie KW

Het Jan Yperman Ziekenhuis opent in november een Covid-herinneringstuin en houdt herdenkingsdiensten voor de families, die amper afscheid konden nemen van bijna 180 patiënten die in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van corona.

“Veel opgenomen coronapatiënten konden gelukkig terug naar huis, maar bijna 180 mensen zijn in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van corona”, vertelt Petra Man, verantwoordelijke van de pastorale dienst en onco-verpleegkundigen in het Jan Yperman Ziekenuis. “Hun familie moest op een bizarre manier afscheid nemen. Plots vielen rituelen weg, die we al jaren hanteren tijdens rouwverwerking en uitvaartplechtigheden.”

Vierde golf

Het ziekenhuis opent in november een Covid-herinneringstuin en houdt herdenkingsdiensten voor de betrokken families. “We zijn en zullen hen nooit vergeten”, aldus Petra. “De diensten vinden plaats in het auditorium van het ziekenhuis, waar artsen, ziekenhuismedewerkers en families getuigenissen zullen brengen, afgewisseld met poëzie en muziek.”

“Ook de groep mensen die niet overleed aan corona, maar door de pandemie geen gepast afscheid kreeg, wordt benoemd. Daarna kunnen families in gesprek gaan met het personeel dat hun dierbaren tot het laatste moment verzorgde. Het is de eerste keer dat we zoiets doen voor een groep overleden personen. Als we in de vierde golf opnieuw mensen verliezen, doen we dit ook voor hen, maar we hopen uiteraard van niet.”

Symbolische 8

De contouren van de nieuwe Covid-herinneringstuin en het bijhorende voetpad zijn al zichtbaar aan de voorkant van het ziekenhuis bij de ingang van de palliatieve zorgeenheid en de parking van de lijnbus. “De twee grote cirkels vormen een liggende 8, symbool voor oneindigheid en eeuwigheid. Er komen zitbanken met de tekst Altijd geliefd… Nooit vergeten… Midden in de cirkels wordt een Japanse kerselaar aangeplant, die in het voorjaar prachtige roze bloesems draagt en symbool staat voor de vergankelijkheid van het leven.”

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.