Zetelfabrikant André Ollevier (79) is thuis overleden: “Heel zijn leven stond in het teken van hard werken”

André Ollevier. (Foto LVW)
André Ollevier. (Foto LVW)
Redactie KW

In zijn woning langs de Geluwesesteenweg in Wervik is André Ollevier (79) na een slepende ziekte dinsdagmorgen overleden. Hij was gedelegeerd bestuurder van maar liefst tien ondernemingen. Zijn levenswerk was sinds 1965 de zetelfabriek Confortluxe in de Menensesteenweg in Wervik. Jarenlang was hij sponsor van diverse sportclubs, zoals Excelsior Moeskroen en tweedeklasser KVK Westhoek. André Ollevier was erevoorzitter van eersteprovincialer Eendracht Wervik. Hij behoort tot de Rijkste Belgen.

In de gouden jaren van de zetelfabriek Confortluxe werkten daar ruim 500 mensen. Vaak ook koppels die later ook hun kinderen zagen aangeworven. André Ollevier was ook gedelegeerd bestuurder van de zetelfabriek Europe in de Robert Klingstraat in Wervik, meubelfabriek Lievens in Tielt, meubelwinkels Crack (Ieper), Toff en Nikelly (beiden Dottenijs) en Lambermont (Bertrix), transportbedrijf Confotrans en een immobiliëngroep.

Zijn drie kinderen Rudy, Jimmy en Heidi draaien mee in de diverse ondernemingen.

Ging het minder dan had André voor zijn personeel een oplossing: vroeger opstaan en harder werken: twee vliegen in één klap – Willy Deleye

Willy Deleye (76) uit Kruiseke was jarenlang directeur van Confortluxe en de rechterhand van André Ollevier. “Hij was een zeer dynamisch man met een klare kijk op de zaken”, geeft Willy aan. “Hij hechtte veel belang aan het team. André werkte mee in het atelier bij de garnierders en hielp vrachtwagens laden en lossen. Terwijl wij het bureauwerk en het commerciële deden. Ik onthoud van André drie in het oog springende karaktertrekken. Hij was zeer werklustig en ondernemend. Hij had een zeer duidelijk en mensontwikkelend inzicht. Hij voelde goed aan hoe je iemand moest aanpakken. Waar hij niet goed in was, daarvoor zocht hij de gepaste mensen.”

“In de beginjaren wisselden de slechte en goede momenten elkaar af. Die slechte momenten kwamen vaak door insolvabele klanten”, weet Willy. “Ging het minder, dan had André voor zijn personeel hiervoor een oplossing: vroeger opstaan en wat langer werken. Of twee vliegen in een klap. In de beginjaren sprak hij geen Frans maar door de jaren heen sprak hij dat even goed als ik. Ik ben ondertussen zo’n tien jaar met pensioen. Om de twee à drie maanden kwam hij bij mij eens binnen en hadden we het dan over de commerce.”

U Cars

Het leven van André stond in het teken van werken. Hij bleef ambitieus en startte nog projecten op. “Zoals enkele jaren geleden U Cars, met aan- en verkoop van jonge tweedehandsauto’s in zijn gewezen meubelwinkel De Stijgbeugel langs de Geluwesesteenweg.”

André Ollevier werd geboren in Geluwe. Hij groeide op in een kroostrijk gezin van negen kinderen. Een broer en zus zijn overleden. André was een selfmade man die ooit begon met een kleine winkel in de Ooievaarstraat en uitgroeide tot een heel grote ondernemer. Zijn eerste werknemer was Emile Peeters (81).

André was ook actief op diverse plaatsen. Onder meer in de Speldenstraat en later in de Molenstraat. Wegens plaatsgebrek moest de productie een aantal keer verhuizen. Tot uiteindelijk de Menensesteenweg aan de boorden van de Leie de nieuwe stek werd. Door de aanwerving van een eerste vertegenwoordiger ging de bal aan het rollen. Een deel van het personeel van de zetelfabriek Dereuck in de Geluwestraat maakte de overstap naar Confortluxe voor een iets hoger uurloon. Het werd het begin van een heel succesvol verhaal

Wielerploeg

Qua gezondheid kwam André Ollevier na een trombose van ver terug, dat besefte de man met de eeuwige rode trui maar al te goed. Hij reed een paar jaar geleden zelfs opnieuw met de auto. André Ollevier was jarenlang een uitzonderlijke sportmecenas. Wielerploeg Flandria-Confortluxe kende heel veel successen en veel sterke renners. Hun aanwezigheid in de Ronde van Frankrijk gaf de verkoop van Confortluxe een boost.

Voetbalclub Eendracht Wervik had in het stadion langs de Hellestraat gloriejaren en draaide mee in de top vijf van derde nationale. André Ollevier was voorzitter van de Tabaksploeg. Het stadion werd zelfs naar hem genoemd. Eind de jaren negentig, begin de jaren 2000 stopte hij als voorzitter en hoofdsponsor.

Crack Meubelen is ook sponsor van tweedeklasser KVK Westhoek. Het Crack Stadion in Ieper ligt overigens vlak naast de meubelwinkel. André Ollevier was de afgelopen jaren vaak op een thuismatch van KVK Westhoek aanwezig. Met veel moed en veel karakter. Een chauffeur bracht hem naar de match. Ook op de thuiswedstrijden van Eendracht Wervik was dat vaak het geval. Na jarenlange stilte werd hij van geel-rood weer sponsor en maakte de club hem erevoorzitter omwille van zijn vele verdiensten.

De Stijgbeugel

Als sponsor zat hij ook in rallysport, met voorop de ervaren topper Paul Lietaer en ook zijn zoon Jimmy. Vlak bij zijn woning bouwde hij De Stijgbeugel uit met onder meer een paardenmanege, twee sporthallen en een ruim cafetaria. In een parketzaal speelden volleybalclub Virovios en Hermanas Wervik. De vrouwen van Hermanas wonnen de Beker van België en werden vicekampioen in de ereklasse. Zijn echtgenote Jacqueline Pauwels was voorzitter van de succesvolle ploeg. Met Crack Meubelen was hij ook sponsor van de toenmalige basketbalploeg Athlon Ieper en nu van SKT Ieper.

Zijn overlijden wordt alvast een heel groot verlies voor Wervik en de regio. André Ollevier zette op heel wat vlakken Wervik op de kaart. Hij was ook heel gelovig en trok in het weekend vaak naar een eucharistieviering.

De uitvaartplechtigheid vindt in beperkte familiekring plaats in de Sint-Medarduskerk.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier