Wingene neemt afscheid van overleden Wout Vermeersch (17)

Het werd een klein maar emotioneel afscheid van Wout.©Kjenta Vangampelaere KV
Het werd een klein maar emotioneel afscheid van Wout.©Kjenta Vangampelaere KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

In Wingene namen vrienden en familie zaterdagochtend emotioneel afscheid van Wout Vermeersch in de aula van uitvaart Denolf in Zwevezele. De 17-jarige jongen overleed vorige week onverwachts na een tragisch ongeval op een landbouwbedrijf in Wingene.

Het ongeval gebeurde vorige week zaterdagavond langs de Ratelingestraat waar Wout samenkwam met vrienden op een landbouwbedrijf. De jonge Wingenaar werd daar gegrepen door een heftruck die gebruikt werd voor het voederen van de dieren. De hulpdiensten snelden nog ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat.

Asneerlating op zee

Door corona kon de uitvaart maar in beperkte kring plaatsvinden, daarom koos de familie om een livestream uit te zenden. De livestream begon met zeegeluiden gevolgd door de woorden ‘I am sailing to be free’ van Rod Stewart. “Wout was een zeiler die voor het ruime sop koos en zelf het roer in handen nam. Nu is hij een zeiler ver van huis, maar voorgoed deinend op de hartslag van iedereen die hem graag gezien heeft.” Na de dienst wordt het lichaam van Wout gecremeerd en toevertrouwd aan de zee.

De vele foto’s van Wout met zijn familie, Wout als kind met zijn klasgenoten en Scoutsvrienden werden getoond op de festivalbeats van Macky Gee. Daarna kwamen beide ouders, Arne en Tania samen naar voor: “Lieve, lieve Wout, wat hebben we lang op jou moeten wachten en wat waren we gelukkig toen je er eindelijk was. Op meerdere vlakken was je ons zorgenkindje. Van het CLB dat zei ‘dat manneke zal nooit iets kunnen’ tot de leerkrachten die zeiden dat je nooit elektriciteit zou aankunnen. Maar jouw mening was kort en bondig: ‘hoe zijn ze ooit aan hun job geraakt’.”

“En inderdaad, op school stond je op punt om je diploma Elektriciteit-Elektronica te halen en volgend jaar zou je naar de hogeschool trekken. Er was niets wat je niet kon. Je had ook zo veel vrienden dat we op den duur de tel kwijt geraakten. We wisten dat je een graag geziene kerel was. Corona viel je dan ook enorm zwaar. En wat was je blij toen de bubbel uitgebreid werd naar tien. Dat zou je vieren, maar die avond werd een nachtmerrie.”

Eerste whisky

Ook broer Jen gaf nog een laatste groet aan zijn kleine broer: “Enkele weken geleden dronken we samen je eerste whisky, die je bestelde zoals de acteur in Peaky Blinders: ‘By order of Wout Vermeersch’. Je bleef niet klein, de kleine werd groot. In de auto vroeg je me altijd om die ene versie van Hallelujah van Preuteleute op te zetten. We zongen dan samen loeihard en vals mee. Wout, de gevoelens die ik zeventien jaar geleden had zijn nooit weggegaan. Integendeel, ze zijn alleen maar gegroeid.” Daarop volgden de stemmen van Preuteleute in de West-Vlaamse versie van Hallelujah; ’t Is een oere.

Vlijtige Arassari

In de Scouts in Tielt noemden ze Wout ‘Vlijtige Arassari’, een totem die verwijst naar een kleine toekan, een brutale grapjas, opgewekt en monter, een plagerige speelvogel. En zo zullen ze zich Wout voor altijd herinneren.

Zijn vrienden vormden een erehaag.©Kim De Vos;Wingene KDV
Zijn vrienden vormden een erehaag.©Kim De Vos;Wingene KDV

Met een krop in de keel neemt Michiel, een goede vriend van Wout, het woord: Wout, Wouter, Wolf, we hadden nog zo veel plannen samen, onze reis naar Portugal, Sunrise festival. Ik hoop voor u dat ze daar genoeg koekskes en milkshake hebben. Ik beloof dat ik op de komende fuiven, net zoals vroeger, naar voor zal spurten als ze drum and base draaien. ‘k Ga je missen.”

Wout was ook nog lid van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia in Wingene waar hij tot het trommelkorps behoorde.

Tientallen leden van de harmonie en Tieltse Scouts kwamen na afloop van de uitvaartplechtigheid van Wout bijeen om met een erehaag afscheid te nemen van hun vriend. Het trieste maar mooie afscheid in openlucht maakte duidelijk hoe geliefd de 17-jarige Wingenaar was. Zijn klasgenoten hadden ook een constructie gesjord aan de ingang van de aula met de vlag van het VTI-Tielt, waar Wout school liep, er bovenop wapperend.

Wouter Vermeersch, geboren op 21 november 2003, is de zoon van Arne en Tania Vermeersch – Talloen en de broer van Jen en Jana. En overleed na een spijtig ongeval op 13 maart 2021.

(KV/KDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.