Willy Ryckebusch, oud-medewerker van De Weekbode, op 85-jarige leeftijd overleden

Willy Ryckebusch in 2005 bij de laatste gemeenteraad die hij bijwoonde als verslaggever. © foto Danny Terryn
Wouter Vander Stricht

Willy Ryckebusch, die in Lendelede tussen 1980 en 2005 journalist was voor De Weekbode, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij voetbalde ooit voor Cercle Brugge en had er Guy Thys als trainer. Toen hij ging lesgeven in het Izegemse VTI verhuisde het gezin van Ruddervoorde naar Lendelede. En in die gemeente verwierf hij bekendheid als lokaal correspondent.

Zaterdag 6 november is Willy Ryckebusch in WZC Sint-Vincentiusrustoord in Kachtem overleden. Willy Ryckebusch was de echtgenoot van Monique Vanhaverbeke. Ze waren de ouders van drie zonen: Stefaan (Joseline Dolphen), Tony (Hilde Anraed) en Hans (Lies Allegaert). Willy had acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. “Mijn vader groeide op in Ruddervoorde en voetbalde er ook. Tot Cercle Brugge er hem kwam halen. Guy Thys was er toen trainer, maar we spreken al van halfweg de jaren vijftig”, vertelt jongste zoon Hans.

Zijn voetbalcarrière zette Willy later verder op lager niveau. Maar hij bleef voetballen tot zijn 58ste. Dat liet hij optekenen in een afscheidsinterview dat in 2005 van hem verscheen in De Weekbode. Na 25 jaar als medewerker nam hij afscheid, samen met persfotografen Maurice en Danny Terryn. Beroepshalve was Willy eerst 12 jaar technisch tekenaar bij Flandria en Clayson in Zedelgem. “Mijn ouders hadden er ook gebouwd, maar toen mijn pa overstapte naar het onderwijs en in het Izegemse VTI ging les geven, bouwden ze opnieuw in de Wilgenlaan in Lendelede.”

Pintje bij ‘Wittens’ na de gemeenteraad

Willy zou ook de technische vakken doceren in de Middenschool in Lendelede. Als leerkracht leerde hij heel wat mensen kennen, als correspondent voor De Weekbode uiteraard ook. “Mijn vader was uit het sportieve hout gesneden en zette graag iemand die een prestatie neerzette in de kijker. Hij hield ook van het contact met de mensen. Ook de gemeenteraad verslaan hoorde daarbij. En na de politieke discussie, ging men altijd een pintjes drinken bij Wittens, in café De Handboog.”

Willy Ryckebusch borg in 2005 zijn pen op. Zes maanden geleden was zijn gezondheid dermate achteruit gegaan dat een verhuizing naar het rusthuis zich opdrong. “Hij is daar nog zes maanden goed verzorgd geweest.” Op zaterdag 6 november is hij overleden. Van Willy wordt in intieme kring afscheid genomen in Aula De Levensboom in Izegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.