Walter Cleppe, telg van bekende Heulse textielfamilie, overleden

Redactie KW

In woon-zorgcentrum Ter Melle in Heule is op woensdag 2 juni Walter Cleppe op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was in Heule de laatste telg van een bekende textielfamilie. Tot voor drie maanden woonde hij, met mantelzorg en andere hulp, nog altijd in het huis in de Kortrijksestraat waar hij opgroeide.

Walter, in Heule geboren op 5 november 1930, was de zoon van August Cleppe en Elza Potteau. Zijn vader was samen met zijn broer Jozef en nicht Marie Cleppe in 1928 de stichter van de Verenigde Spinnerijen en Weverijen Cleppe & Claerbout.

670 werknemers

Ze begonnen klein in de Kortrijksestraat, verhuisden naar de Stijn Streuvelslaan en begin de jaren vijftig werden na voortdurende uitbreiding nieuwe gebouwen opgetrokken in de Bissegemsestraat. Met zo’n 670 werknemers op het hoogtepunt was het het belangrijkste bedrijf in Heule.

Na zijn Latijn-Griekse humaniora aan het Sint-Barbaracollege in Gent studeerde Walter in Gent spinkunde, waarna hij in het familiale bedrijf actief werd. Hij bleef er actief tot zijn zestigste. Uiteindelijk werd het bedrijf in 1994 failliet verklaard.

Overtuigde Vlaming

In zijn jongere jaren was Walter een fervent waterskiër. Tot zelfs in Amerika ging hij die sport beoefenen. Hij is ook nog lid geweest van een schuttersclub. In Heule was hij trouw lid van het Davidsfonds en erelid van de heemkundige kring Langs d’Heuleboorden.

Iedereen kende hem ook als een overtuigde Vlaming. Hij kon met vuur vertellen over de marsen op Brussel tegen verfransing die hij meemaakte. Hij was een grote boekenliefhebber en lezen was ook wat hij de laatste jaren het liefste deed.

Goede doelen

Op zijn zeventigste is hij met de computer beginnen werken en volgde daarvoor nog cursussen. Heel wat goede doelen konden op hem rekenen.

Walter bleef ongehuwd, Nadine Coutrez was zijn vriendin. Hij had nog twee jongere zussen: wijlen Greta (overleden in 2015), die in Meulebeke woonde, en Lieve die in Ingelmunster woont.

Het afscheid heeft in beperkte kring plaats op woensdag 9 juni in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk. (NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten