https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Voormalig schepen Eric Leyn overlijdt op 71-jarige leeftijd

Eric Leyn werd 71 jaar. © Serenity Wervik
Redactie KW

Ereschepen Eric Leyn (71) uit Wervik heeft de strijd tegen een slepende ziekte helaas verloren. Hij overleed dinsdag in het AZ Delta Menen. Eric Leyn was van begin 1995 tot eind 2000 schepen van Sport, Jeugd en Feestelijkheden. Hij was zes jaar voorzitter van de stedelijke sportraad en zeventien jaar secretaris van autoclub Scuderia Vervica.

Eric Leyn kwam uit een kroostrijk gezin van tien kinderen, keurig verdeeld in vijf zonen en evenveel dochters. Het ouderlijke huis bevindt zich in de Zuidlaan. Eric Leyn begon zijn beroepsloopbaan als technisch tekenaar. Als twintigjarige hield hij tijdens het weekend de toenmalige bar Bean Bag in het begin van de Speiestraat open. In 1974 ging Eric weer naar school en volgde in Gent een jaar lang een specialisatie carrosserie. Van zijn liefhebberij maakte hij zijn beroep.

Eric Leyn stapte door wijlen burgemeester Rosa Martens in de politiek. In oktober 1994 nam hij op de lijst Aktief voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en werd meteen schepen van onder meer Sport, Jeugd en Feestelijkheden. Hij kreeg toen de tweede plaats op de lijst. Rosa Lernout overtuigde hem om aan politiek te doen. Hij keek op naar haar en leerde veel van Rosa.

Toen Johnny Goos vanaf januari 2001 de nieuwe burgemeester werd, belandde Eric Leyn met Rosa Martens in de oppositie. In oktober 2012 nam hij niet meer deel aan de verkiezingen. Normaliter zou Eric Leyn toen lijstduwer van Open VLD worden maar op het allerlaatste moment haakte hij af. Ondanks diverse pogingen van onder meer huidig minister Vincent Van Quickenborne.

Voorzitter van Febelcar

Eric Leyn was van opleiding technisch tekenaar. Hij was gehuwd met Belinda Six en vader van twee dochters, de tweeling Lesley en Sophie. In 1975 startte hij zijn eigen bedrijf Carrosserie Eric Leyn in de Geluwestraat. Het atelier groeide in de loop der jaren uit tot 1.500 vierkante meter. Eric Leyn gaf jaren geleden zijn ervaring door aan schoonzoon Xavier Bellens en dochter Sophie. Ze namen vorig jaar de bloeiende firma over.

Eric Leyn werd begin 2009 de nieuwe nationale voorzitter van Febelcar (Belgische federatie voor de carrosseriebedrijven). Wekelijks vertoefde hij destijds op de hoofdzetel in Brussel. Het was voor hem een nieuwe uitdaging. Eric Leyn was nog altijd voorzitter.

Zijn engagement voor Febelcar typeerde Eric Leyn, want naast zijn zaak is hij altijd met iets anders bezig geweest. Eerst was er lang geleden autoclub Scuderia Vervica, nog altijd organisator van de 12 uren van Wervik. Eric Leyn was jarenlang secretaris en stopte in 1988. Hij was ook voorzitter van de stedelijke sportraad en organiseerde vele jaren in zijn firma Boerenkermis De Reke. Gaan motorrijden in de natuur zorgde voor de nodige verstrooiing.

De uitvaart vindt plaats in intieme familiekring.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.