Volkskunstpionier Willy Vandersteene uit Heule overleden

Willy Vandersteene heeft jarenlang Heule op de wereldkaart gezet.© gf
Willy Vandersteene heeft jarenlang Heule op de wereldkaart gezet.© gf
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

In de palliatieve eenheid Ten Oever in Kortrijk is Willy Vandersteene op zondag 16 mei op 91-jarige leeftijd overleden. Hij stamt uit een bekende familie uit Marke en verwierf vooral bekendheid voor zijn jarenlange onverdroten inzet voor de volkskunst als stichter en bezieler van de groep De Eglantier die hij in Heule samen met zijn echtgenote Mieke Callewaert tot grote bloei bracht.

Willy Vandersteene is op 18 juli 1929 in Marke geboren als zesde in een gezin van 13 kinderen. Ziin oudste broer was de bekende Eskimopater Roger Vandersteene, die door Willem Vermandere bezongen wordt als ‘Steentje’ en die in Marke een straatnaam heeft. Na Willy’s overlijden zijn nu nog Mietje (Moniek) en Johan in leven. Vader Georges was hovenier en Willy ging in dezelfde richting in Nederland tuin- en landschapsarchitectuur studeren. Hij trouwde 62 jaar geleden met Mieke Callewaert uit Heule.

De Eglantier

Willy werd bekend toen hij in 1968 in Heule De Eglantier oprichtte. Het was enerzijds de bedoeling om de jeugd vergeten Vlaamse dansen weer te leren kennen, maar vooral ook om de Vlaamse volkscultuur in binnen- en buitenland uit te dragen. Hij noemde de groep dan ook liever ‘volkskunstgroep’ dan ‘volksdansgroep’.

Vanaf 1971 reisde men elk jaar naar het buitenland om deel te nemen aan festivals. De groep trad veelal op als ambassadeur van Vlaanderen. Bijzonder waren de contacten met het Poolse Wilamowice, waar men zowaar een soort Vlaams dialect bleek te spreken! Daarnaast werden ook groepen naar Heule uitgenodigd voor festivals. Ze logeerden dan bij gastgezinnen en tot vandaag worden nog buitenlandse contacten onderhouden. Jarenlang werd Heule zo wereldwijd op de kaart gezet.

Onder impuls van Mieke ontstond in 1973 de kindergroep Prutske, die nog deelgenomen heeft aan het Wereldkinderfestival in de Turkse hoofdstad Ankara. De Eglantier kende veel succes, maar bij gebrek aan verjonging zijn er de jongste jaren geen activiteiten meer.

Tuinliefhebber

In 1988 verhuisde het echtpaar Vandersteene naar de Keiberg Moen waar Willy zich ten volle kon uitleven in zijn uitgestrekte natuurlijke tuin die hij liever ‘hof’ noemde en soms ook opengesteld werd voor het publiek. In 2014 gingen Willy en Mieke zich in een assistentiewoning vestigen in Hoog Mosscher in Kortrijk.

Zij zijn de ouders van drie kinderen: Bart (met Caroline Deprez, Izegem), Jozef (Wevelgem) en wijlen Lukas (met Mia Sercu). Lukas is in 2014 op 51-jarige leeftijd thuis in Moerkerke overleden. Er zijn zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Willy’s lichaam wordt volgens zijn wens afgestaan aan de wetenschap. Later volgt een afscheid in beperkte familiekring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier