Viviane Ameye, drijvende kracht achter Tielts carnaval, overleden

Redactie KW

Op zondag 26 maart is Viviane Ameye (69) thuis overleden. Ze werd in Tielt geboren op 6 september 1953 en was een van de drijvende krachten achter de carnavalsvereniging Orde van de Drie Sleutels, die gesticht werd door haar vader Gaston.

“Het eerste wat ze vroeg toen ze de diagnose kreeg, was of ze het carnavalsweekend nog zou halen. De dokters zeiden van niet. Maar ze haalde het wél.” Viviane Ameye is overleden na een korte, maar hevige strijd tegen longkanker. Daarmee verliest Tielt een icoon en een steunpilaar van het carnaval in de stad. Een groot verlies voor De Orde van de 3 Sleutels, die destijds opgericht werd door haar vader Gaston Ameye.

Viviane zag het levenslicht op 6 september 1953. Haar ouders Yolende Wyffels en Gaston Ameye baatten restaurant De Mokka uit in de Stationsstraat en waren toen al sterk betrokken bij het verenigingsleven in de stad. De kleine Viviane zou het voorbeeld van haar ouders volgen. Toen ze amper 6 jaar was, organiseerde haar vader samen met onder andere Alfons Vermeersch en Jozef Tack de eerste Tieltse Europafeesten, terwijl hij in 1980 ook een van de stichters en de eerste voorzitter werd van carnavalsvereniging De Orde van de 3 Sleutels. Viviane trouwde in 1973 met Thierry Nagel en twee jaar later kregen ze een dochtertje. Shirley zou later in de voetsporen van haar moeder en grootvader treden.

Plastic bananen

Sinds 1980 vierde Viviane elk jaar mee met het carnaval. En hoe. Als goedlachse twintiger hield ze van een feestje en ze verkleedde zich dolgraag. In 1981, op de eerste pronkzitting van de Orde, was Viviane de eerste Sleutelfee. In 1982 de eerste Koningin en in 1990 werd ze zelfs de eerste Keizerin van de Orde. Ze reisde samen met enkele vrienden van de Orde zelfs naar Rio De Janeiro om er de moeder van alle carnavalsfeesten bij te wonen. “Daar vertelde mijn moeder vaak over”, zegt Shirley. “Het moet een weergaloos spektakel geweest zijn. Ze had trouwens ook een kostuum mee van Brazilië. Daar maakte ze dan een bijpassende hoed bij, compleet met plastic bananen en make-up, voor het carnaval in Tielt.”

“Na de dood van mijn vader hadden we het moeilijk, maar mijn moeder was iemand die niet bij de pakken bleef zitten. Vooruit kijken was haar motto, niet achteruit. Een raad die ik ook probeer te volgen”

Beroepshalve ging ze aan de slag bij textielbedrijf Seyntex, waar ze het schopte tot directiesecretaresse. Al werd ze niet gespaard door het lot. In 1992 stierf haar man. “Mijn vader was zelfstandig keukenplaatser”, vertelt Shirley. “Hij zat plots dood achter het stuur van zijn vrachtwagen. Een hartaderbreuk. Dat was een moeilijke periode voor ons. Maar we sloegen ons er door. Mijn moeder was iemand die niet bij de pakken bleef zitten. Vooruit kijken was haar motto, niet achteruit. De blik richten op wat komt, niet op wat geweest is. Voortdoen. Een raad die ik ook probeer op te volgen.”

Tien jaar gezorgd voor vader

Maar Viviane had ook een zachte kant. De gezondheid van haar vader Gaston ging in 2010 zo erg achteruit dat hij niet meer zelfstandig kon wonen. Dus stopte Viviane met werken en trok ze bij hem in. Tien jaar heeft ze dag in, dag uit voor haar vader gezorgd. Hij stierf in januari 2020. “Mijn vader was een geëngageerde, sociale man die hield van het leven”, vertelde Viviane ons toen. “Hij werkte hard en heeft veel in beweging gezet, al bleef hij daar altijd bescheiden over. Als er één ding is dat pa mijn broer en ik geleerd heeft, dan is het dat we vooral moeten genieten van het leven.”

Maar corona trok daar een streep door. Drie jaar lang moest Tielt het zonder carnaval stellen. Nota bene op 12 maart 2020, daags voor de lockdown, moest het stadsbestuur haar met pijn in het hart zeggen dat carnaval afgelast werd. “Viviane was er echt niet goed van”, weet schepen van Feestelijkheden Grietje Goossens (Iedereen Telt). “Al jaren was ze vragende partij voor het thema ‘Bal Masqué’ en in 2020 zou dat thema eindelijk aan bod komen. Ze zat in zak in as toen ze het nieuws hoorde. Viviane was gewoon het carnaval in Tielt. Die avond nog moest ik haar plechtig beloven dat we ons best zouden doen om het carnaval te verplaatsen naar de zomer.”

Livestream

Maar dat zomercarnaval kwam er niet en ook in 2021 en 2022 werd het carnaval afgelast. Pas in maart 2023 kon De Orde van de 3 Sleutels de draad weer oppikken, met het gedroomde Bal Masqué van Viviane. Maar daar kon Viviane zelf niet meer bij zijn. “Het begon met kortademigheid”, gaat Shirley verder. “Op 25 januari werden we naar de spoed doorverwezen door de huisarts. Er bleek een tumor op haar borst te zitten, die op haar luchtwegen drukte. Diezelfde avond kregen we te horen dat de dokters niets konden doen en dat ze niet lang meer had. Euthanasie kwam ter sprake. Mijn moeder vroeg om dat pas na half maart te doen omdat er nog zoveel te doen was. De dokters zeiden dat ze dat niet zou halen. Twee keer hebben ze dat moeten zeggen omdat mijn moeder het niet geloofde.”

“De Orde stelde voor om met de stoet langs het huis te passeren ter ere van Viviane, maar rechtstaan was te lastig voor haar”

Maar Viviane haalde die datum wel, ook dankzij de zorgen van haar dochter. “Haar Bal Masqué fysiek bijwonen lukte niet meer. De Orde stelde voor om met de stoet langs het huis te passeren ter ere van Viviane, maar rechtstaan was te lastig voor haar en ze wou dat niet. Wel hebben we voor een livestream gezorgd. De pronkzitting werd live opgenomen en hier op de televisie getoond, terwijl ik ook de stoet ben gaan filmen aan de Vierhoek op zondag. Daar was mijn moeder blij om. Ook al was het vanuit haar bed, zo was ze er toch een beetje bij.”

Te vroeg

Door de ziekte van Viviane verliep het carnaval in Tielt voor de Orde in mineur dit jaar. Verschillende scenario’s werden afgewogen. Uitzonderlijk en uit respect voor Viviane was het bestuur op zaterdag niet verkleed. “We verliezen een monument”, reageert voorzitter Joost Spillebeen. “Haar gedrevenheid was immens en als ze iets in handen nam, wist je dat het in orde zou komen. Viviane was niet alleen een wandelende carnavalsencyclopedie, ze was ook een van de steunpilaren van de Orde. Maar het ging allemaal zo snel. Twee weken geleden ben ik voor het laatst bij haar op bezoek geweest. Om afscheid te nemen. Het voelt erg vreemd om met iemand te praten als je weet dat het de laatste keer wordt dat je haar ziet (Joost is even stil). Ze zei me dat ze het zelf ook te vroeg vond. ‘Te jong en te vroeg, maar ik heb wel goe geleefd, niet?’, zei ze. Dat is een troost. Iedereen die Viviane kent, weet dat ze met volle teugen genoten heeft van het leven.” (SV)

De uitvaart zal plaatsvinden op zaterdag 1 april in de Sint-Pieterskerk van Tielt om 10.30 uur. Er is gelegenheid tot rouwbetuiging na de dienst. Online condoleren kan op www.bockelandt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier