Twee herdenkingsplekjes op school van Aicha (12), het meisje dat stierf door dodehoekongeval in Nieuwpoort

De knuffeldieren kregen een plekje op de school.© gf
De knuffeldieren kregen een plekje op de school.© gf
Redactie KW

Basisschool Stella Maris in Nieuwpoort heeft twee herdenkingsplekjes ingericht voor de 12-jarige Aicha, het meisje dat stierf na een dodehoekongeval in de Astridlaan in Nieuwpoort.

Ze fietste op die woensdagnamiddag 31 maart samen met haar broertje terug naar huis, nadat ze een speelpleintje bezocht hadden. Op amper 150 meter van hun woning liep het fataal af. “Ik ben basisschool Stella Maris erg dankbaar voor de initiatieven die ze neemt om de familie van Aicha, de leerlingen en het personeel te ondersteunen”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

De Japanse kerselaar op de speelplaats.© gf
De Japanse kerselaar op de speelplaats.© gf

Voortaan siert een Japanse kerselaar de speelplaats als aandenken aan het meisje. Daarnaast staat er een houten boomsilhouet in de inkomhal van de school. Ook de knuffeldieren die uit medeleven op de plaats van het ongeval achtergelaten werden, krijgen op school een plekje. Dat het tragische ongeval van het meisje met Somalische roots de Nieuwpoortse gemeenschap beroerde, is een understatement. Getuige daarvan zijn de vele steunbetuigingen in het online rouwregister van de stad. En ook op school gaan ze Aicha nooit vergeten.

Verhaal van overleden vos

“Samen met de kinderen hebben we een boom geplant op de speelplaats, een boom voor Aicha. Daarbij vertelde ik het verhaal ‘Een boom vol herinneringen’, over een vos die sterft en de andere dieren van het bos die rouwen”, zegt directeur Jeroen Hillewaere van Stella Maris. “De andere dieren vertellen verhalen over de vos om hem te herinneren. Telkens wanneer iemand een verhaal vertelt, groeit een plantje steeds hoger en hoger op de plaats waar de vos stierf. Uiteindelijk groeit er in het bos een prachtige, hoge boom vol herinneringen. Zo leeft de vos verder in hun hart, en bij ons Aicha. Ook wij kunnen vertellen, tot rust komen en ons verdriet verwerken in de omgeving van Aicha’s boom”, aldus de directeur.

In deze boom kunnen alle leerlingen hun tekstjes kwijt.© gf
In deze boom kunnen alle leerlingen hun tekstjes kwijt.© gf

Daarnaast is een houten boomsilhouet geplaatst in de inkomhal van de school. Daar kunnen alle schoolkinderen tekeningen en tekstjes achterlaten. “In samenspraak met de mama van Aicha en de school zal Stad Nieuwpoort de knuffeldieren die op de plaats van het ongeluk gelegd werden, naar school brengen. Ze krijgen een plek bij de houten herdenkingsboom”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke.

“Ik ben basisschool Stella Maris erg dankbaar voor de initiatieven die ze neemt om de familie van Aicha, de leerlingen en het personeel te ondersteunen. Dat de knuffeldieren een plaats krijgen in de school, lijkt mij dan ook een zeer goede en logische beslissing. Kinderen hebben nood aan een veilige omgeving om te rouwen en dat kan zeker op school”, aldus Vanden Broucke, die zelf érg aangeslagen reageerde op het overlijden.

Gewestweg veiliger maken

“Ik zag dat meisje elke morgen zo gemotiveerd naar school fietsen. Samen met haar familie, die hier pas anderhalf jaar woonde, was ze zo vastberaden om echte Nieuwpoortenaar te worden. Dit ongeval heeft mij in het hart geraakt”, sprak de burgemeester destijds. Tot slot hoopt Vanden Broucke dat dergelijke ongevallen nooit meer voorvallen. “Er wordt overlegd hoe deze gewestweg veiliger gemaakt kan worden. Momenteel liggen er verschillende pistes op tafel die we grondig analyseren en we oefenen druk uit om ook snel verbeteringen te laten realiseren.” (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten