Tiny Legs Tim wordt ook in Westhoek gemist

Westouter. (gf) © gf
Redactie KW

In Gent is vorige week woensdag bluesmuzikant Tiny Legs Tim overleden na een hartstilstand tijdens een medische ingreep. De artiest, geboren als Tim De Graeve, leed aan een leveraandoening, die hem uiteindelijk fataal is geworden. De verslagenheid is groot, niet alleen in Gent, waar hij al meer dan 20 jaar woonde, maar ook in de Westhoek en zeker in zijn geboortedorp Westouter.

“Tim is eerder vandaag gestorven na een hartstilstand tijdens een ingreep. De machinerie van zijn lichaam heeft het laten afweten, maar zijn ziel is bij ons en zal altijd bij ons zijn. Tim is vanmorgen vol goede moed naar de operatie vertrokken en is nu naar de rust, voor altijd.” Het bericht dat de familie van Tim De Graeve, de echte naam van bluesmuzikant Tiny Legs Tim, vorige week de wereld instuurde, sloeg op zijn zachtst gezegd in als een bom bij vele muziekliefhebbers. Hoewel Tim al lang muziek speelde, raakte hij de laatste jaren meer en meer bekend. De Westoutenaar maakte 6 studio-albums, een liveplaat en verschillende EP’s. Zijn ijzersterke livereputatie sprak ook liefhebbers buiten het bluesgenre aan.

Op het lijf geschreven

Tim werd geboren op 28 november 1978 en groeide op in Westouter. De liefde voor de bluesmuziek vond de jonge Tim in de platenverzameling van zijn vader. Op zijn achtste nam hij de gitaar ter hand en liet die nooit meer los. Hij begon met het schrijven van eigen nummers en op zijn 17de stampte hij zijn eerste bluesband uit de grond. Tim studeerde biologie aan de universiteit van Gent, waar hij, net als zoveel West-Vlamingen, bleef plakken. Hij was een tijdje leraar, maar zijn leven werd getekend door een leveraandoening. Hij onderging twee levertransplantaties en lag net voor zijn dood alweer even in het ziekenhuis. “Niet veel mensen wisten dat hij opnieuw sukkelde met zijn gezondheid”, zegt Steven Reynaert, artistiek coördinator van het Muziekcentrum Dranouter.

“Ik kende Tim al heel lang, maar dan vooral op professioneel vlak. Wel heb ik enkele maten die heel goed bevriend met hem waren. Op die manier ben ik hem ook blijven volgen.” Steven programmeerde de bluesmuzikant voor het eerst jaren geleden in de kerk in Mesen. “Ik werkte toen nog niet in Dranouter, maar ook hier kwam hij verschillende keren langs. Ach, zijn overlijden is superjammer. Ik was heel hard geschrokken toen ik het nieuws op Facebook zag passeren. Tim was the real thing. Hij deed wat hij moest doen en deed dat op zijn eigen manier. Dat alles gaf hem ook de kracht om volledig voor zijn muziek te gaan. Door zijn ziekte en alle ellende die hij daarrond al had meegemaakt, was de blues de muziekvorm die perfect op zijn lijf was geschreven.”

Laatste plaat

“Tot mijn gezondheidsproblemen had ik niet de ballen om te zeggen: fuck it, ik ga volledig voor muziek. Mijn ziekte heeft dat veranderd. Tegen mijn 25ste had ik mezelf beloofd om geen compromissen te sluiten en dat is wat ik heb gedaan”, zei de artiest ooit in een interview in een krant. Zijn artiestennaam was een verwijzing naar het tengere lichaam van de man. Zijn laatste plaat Call Us When It’s Over kreeg heel wat mooie commentaren in de media. “Op Call Us When It’s Over horen we een knap staaltje vakmanschap dat bovendien in één weekend is opgenomen”, schrijft de muzieksite Dansende Beren over de plaat.

“In deze doorleefde muziek grijpt het collectief terug naar de roots: geen overproductie, maar gewoon enkele vrienden die hun instrument mester zijn en zo een oprechte plaat afleveren die weet binnen te komen.” De afscheidsplechtigheid voor Tim De Graeve vindt nu zondag 5 juni om 15 uur plaats in De Centrale in Gent. De crematie zal gebeuren in familiekring en daarop zal de as worden uitgestrooid op de begraafplaats van Westouter. (Christophe Maertens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier