Thérèse Vandermarliere-Malysse overleden: “De sterke vrouw achter de ondernemer”

© (Foto NOM)
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

In haar woning in Tiegem is Thérèse Malysse op 77-jarige leeftijd overleden. Zij was de echtgenote van de bekende ondernemer Guido Vandermarliere en stamde zelf uit een al even bekende Bissegemse ondernemersfamilie. Ze is ook altijd de sterke vrouw achter de ondernemer geweest.

Het leven van Thérèse is wel op een bijzondere manier begonnen. De familie was wegens de bombardementen van Bissegem naar Sint-Eloois-Winkel gevlucht en daar is zij op 21 juli 1944 geboren, net op de dag van het tweede grote bombardement op Kortrijk, waarbij ook in Bissegem doden vielen. Zij was de vierde in het zeven kinderen tellende gezin van Michel Malysse, de stichter van de Linnenservice Malysse en Sterima in Bissegem en Heule. Zij volgde middelbaar onderwijs in Anzegem.

Na haar huwelijk met Guido Vandermarliere was zij de sterke vrouw achter de sterke man. Ook bij de Vandermarlieres in Moen stroomde het ondernemersbloed door de aderen. Koster Maurits Vandermarliere begon bijna een eeuw geleden een sigarenwinkel die uitgroeide tot de gerenommeerde sigarenfabriek J. Cortès met hoofdzetel nog altijd in Moen (Zwevegem-Knokke) en die wereldwijd exporteert. Guido werd er in 2014 opgevolgd door zoon Frederik en ook de twee andere kinderen zijn actief in de verschillende familie-ondernemingen. Tot de holding GT & Co. – waarbij GT staat voor Guido en Thérèse – behoort intussen ook de bekende koekjesfabriek Destrooper uit Lo.

Thérèse was moeder van Katrien (met Wouter Devaere, Ingooigem), Sofie (Brussel) en Frederik (met Annick Vernimmen, Gent). Ze had negen kleinkinderen.

“Zij was voor ons een fantastische moeder”, zegt dochter Sofie, “en niet het minst 56 jaar lang een toegewijde echtgenote voor onze vader. Ze was heel sociaalvoelend, zag graag volk en was dan ook bijzonder gastvrij. Altijd met een stralende glimlach.” Ze bleef zich ook altijd Bissegemse voelen: er pronkte een beeld van het ‘Bissegemse Meisje’ in haar tuin en de band met de hele familie Malysse bleef heel sterk. Verder hield zij van reizen, muziek en bloemen.

De jongste anderhalf jaar ging het met haar gezondheid minder goed. Op 9 september is ze rustig thuis overleden. De uitvaartdienst heeft op vrijdag 17 september om 12 uur plaats in de Sint-Arnolduskerk in Tiegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.