Tante Magda van café De Nieuwe Herberg overleden

Magda Decroos. © GF
Redactie KW

Magda Decroos is op vrijdag 22 oktober op 77-jarige overleden in woonzorgcentrum Sint-Anna in Bulskamp. Ze was beter bekend als ‘tante Magda’, die tussen 1972 en 1989 café De Nieuwe Herberg in Alveringem uitbaatte. “Mijn mama was een fenomeen in de Westhoek”, haalt haar zoon Geert Onraet-Deschodt (55) herinneringen op.

Magda Decroos werd op 24 juni 1944 geboren in Oeren. Ze huwde met Luc Onraet en ging boeren in Gullegem, waar ze ook een hoevewinkeltje uitbaatte. “Maar in 1972 werden mijn ouders daar onteigend”, vertelt zoon Geert. “Ze verhuisden naar Alveringem, waar ze café De Nieuwe Herberg gingen uitbaten. Maar in 1974 is mijn vader overleden tijdens een operatie. Een jaar later is mijn mama dan opnieuw getrouwd met Willy Deschodt, een landbouwer uit Watou. Mijn stiefvader hielp alleen tijdens de weekends mee in het café, maar mijn moeder stond meer dan haar mannetje. De Nieuwe Herberg was een echte pleisterplek voor leveranciers en handelaars. Iedereen kende mijn moeder als ‘tante Magda’. Ze was een fenomeen in de Westhoek.”

Ook Magda bewaarde altijd mooie herinneringen aan haar tijd in het café. “We duvelden elkaar graag”, vertelde ze daar twee jaar geleden nog over in het krantje van het woonzorgcentrum waar ze verbleef. “Zo staken ze soms bierkaartjes tussen de boterhammen die ik serveerde. Maar dan had ik ze wel te pakken. Ik deed zout in hun tabak. Hun lippen werden steeds witter. En drinken dat ze deden!”

Volk rond zich nodig

In 1989 liet Magda haar café over en verhuisde ze met Willy naar Proven. Haar echtgenoot overleed in 2010. Enkele jaren later werd Magda ziek en sinds drie jaar verbleef ze in woonzorgcentrum Sint-Anna in Bulskamp, waar ze op vrijdag 22 oktober zachtjes ingeslapen is. “Mijn mama was iemand die altijd volk rond zich nodig had”, herinnert Geert zich. “Ook toen ze in Proven woonde, was het altijd de zoete inval.”

Magda laat een zoon Geert en een schoonzoon Kurt Devriendt achter. Op zaterdag 30 oktober wordt om 10.30 uur afscheid genomen in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen Kerk in Koksijde-Bad. De begrafenis in de familiegrafkelder op de begraafplaats van Alveringem zal op een later tijdstip plaatsvinden. (KPL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.