Talbot House in Poperinge opent rouwregister voor koningin Elizabeth: “In 1966 bezocht ze het Huis”

De Queen en Duke brachten in 1966 een bezoek aan het Huis. © gf

De Britse koningin Elizabeth overleed donderdag op 96-jarige leeftijd. Haar overlijden ervaart het Britse soldatenhuis Talbot House in Poperinge met grote droefheid. De Queen bracht het Huis in 1966 een bezoek om de vijftigste verjaardag te vieren. “De sfeer onder de Britse vrijwilligers en gasten was bijzonder droef donderdagmiddag. Talbot House en de Royal Family hebben dan ook al ruim honderd jaar een goede band”, zegt manager Simon Louagie.

“Onze stichter Padre Tubby mocht de Prince of Wales meermaals verwelkomen in zijn Talbot House tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een schilderij geschonken door de prins herdenkt het bezoek nog altijd. Later raakte Tubby goed bevriend met King George VI als lid van de Koninklijke Hofhouding. Na diens dood werd Tubby biechtvader van The Queen Mother. Ook met Queen Elizabeth II en haar kinderen onderhield hij goede banden”, zegt Simon Louagie, manager Talbot House.

“De Queen en Duke brachten in 1966 een bezoek het Huis om de vijftigste verjaardag te vieren. Bijna alle leden van de familie kwamen sindsdien op bezoek, haar neef, de Duke of Kent, nog in 2021. De Queen was ook beschermvrouw van Toc H (To Conquer Hate), het wereldwijde netwerk van honderden Talbot House clubs, scholen, hostels… Maar vooral was ze de moeder van de Britse natie waar iedereen naar opkeek, op steunde en kon op rekenen. Het einde van een tijdperk waar wij ook graag onze eer aan bewijzen.”

Simon Louagie.
Simon Louagie. © LBR

“Als Brits Huis in de Westhoek openen we tijdens deze rouwperiode ook onze deuren voor iedereen die wenst een boodschap na te laten in het rouwregister. Een cup of tea is wat veel Britten op dit moment wel kunnen gebruiken. Mensen mogen ook een boodschap digitaal overbrengen die wij dan noteren (events@talbothouse.be). Het boek wordt dan later overgemaakt aan de familie door onze aalmoezenier. Op deze manier hopen we ook eer te betuigen aan haar leven van dienstbaarheid en inzet voor haar landgenoten en Talbot House”, zegt Simon.

“Net zoals Tubby zou gewenst hebben, volgt er later nog een herdenkingsdienst in de kapel van Talbot House waar ook de Toc H Lamp ‘Light’ zal geven om de beschermvrouw van Toc H te herdenken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.