Sterrenweide is een serene rustplaats

We zien v.l.n.r.: Roos Tack (schepen), Els lambrecht (diensthoofd burgerzaken), Rudi Depoortere, Pascale Coene (technische dienst) en Bart Verkest (coördinator groendienst). © TM
Redactie KW

Op de begraafplaats in Tielt werd woensdag een nieuwe sterrenweide ingehuldigd. De laatste tijd was er heel wat aandacht voor sterrenkindjes en het belang van een serene rustplaats binnen het rouwproces van sterrenouders en hun familie. Met de nieuwe sterrenweide wil het stadsbestuur aan de vraag van veel sterrenouders tegemoet komen.

Op de begraafplaats was sinds 2004 al een perceel voorbehouden voor sterrenkindjes. Toen werd er in samenwerking met de materniteit van het Sint-Andriesziekenhuis, een procedure uitgewerkt. De sterrenkinderen werden er, zoals de wet voorschreef, toen anoniem begraven. Wel was er een gedenkplaat aanwezig. Toch was er nood aan een nieuwe, meer uitgeruste rustplaats voor sterrenkindjes. In de nieuw aangelegde sterrenweide kunnen sterrenkindjes of hun urne kosteloos begraven worden, vergezeld van een sterretje met de voornaam, die de begraafplaats van het kindje aangeeft.

“Ik ben heel trots op deze realisatie”, zei schepen van Begraafplaatsen Roos Bovijn-Tack bij de inhuldiging. “Zowel het ontwerp, als de volledige uitvoering van de sterrenweide is verwezenlijkt door de eigen diensten en de samenwerking tussen de verschillende diensten is uitstekend verlopen. Dat was ook nodig, want een laatste rustplaats inrichten voor sterrenkindjes is geen alledaagse opdracht. Er hangt namelijk bijzonder veel emotie en intense beleving rond een dergelijke plek. Emoties van verlies, liefde en hoop vloeien er samen.”

Bloemen en groen

“Daarom wilden we voor een sereen, zacht, duurzaam en symbolisch geladen concept kiezen”, gaat de schepen verder. Uiteindelijk werd er gekozen voor een ontwerp uit cortenstaal, volgens Bovijn-Tack een duurzaam materiaal met een uitstraling die past bij het gegeven. Ook de sterretjes die de specifieke begraafplaats aangeven, zijn uit cortenstaal vervaardigd. Omdat sterrenkindjes vooral extra in de aandacht kwamen dankzij de vzw Boven de Wolken, werd in het ontwerp ook gekozen voor wolken aan de randen van het ontwerp. Aan de ingang vind je dan weer een console, waar een bloem, boodschap of iets anders geplaatst kan worden als aandenken aan het kindje. Ook is er een zitbank voorzien voor een moment van rust.

Naast de elementen in cortenstaal is er ook ruim aandacht voor aanplanting. Op de plaats waar de sterretjes komen, is ook siergras aangeplant. “Want dat straalt rust uit en wiegt mee in de wind”, duidt Bovijn-Tack. “Tussen de wolkjes werden dan weer vlinderstruiken aangeplant. Die bloeien uitbundig in de zomer en trekken veel kleurrijke vlinders aan. Als teken van hoop werden ook narcissen voorzien. We zijn alvast erg tevreden met het resultaat”, besluit de schepen. (TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.