Schrijver-dichter en missionaris Arthur Verthé (97) overleden
In het missiehuis van Scheut in Torhout is pater Arthur Verthé op 97-jarige leeftijd overleden. Hij is als missionaris actief geweest in Congo en was bekend als de stichter – 60 jaar geleden – en jarenlang bezieler van de organisatie ‘Vlamingen in de Wereld’, het nog altijd actieve netwerk van Vlamingen over de hele wereld. Hij heeft ook heel wat publicaties op zijn naam staan als schrijver en dichter.
Arthur ‘Tuur’ Verthé is op 2 april 1926 in Ingelmunster geboren als jongste van vijf kinderen. Zijn vader was architect en onder meer ook voorzitter van wat nu de Gezinsbond is. Zijn vaders broer was scheutist en toen Arthur 12 was, overleed zijn oudere broer die van plan was om missionaris te worden. Hij besliste toen om na zijn middelbare studies in Kortrijk en Waregem om in zijn plaats toe te treden tot de Missionarissen van Scheut. In 1946 legde hij zijn geloften af en in 1951 werd hij tot priester gewijd.
Naar Congo
In 1952 vertrok Arthur Verthé als missionaris naar Congo. Hij werd in Kinshasa, toen nog Leopoldstad, leraar in een middelbare school. Hij deed er ook pastoraal werk en werd geconfronteerd met de discriminatie waarmee de Vlamingen ten overstaan van de Franstaligen te maken hadden. Dit moedigde hem aan bij socioculturele verenigingen en in het gemeenschapsleven actief te worden en stichtte het literair genootschap Zuiderkruis. Hij richtte er zelf een persagentschap op en steunde de stichting van Davidsfondsafdelingen in Congo. Wegens te Vlaamsgezind werd hij zelfs op het matje geroepen door de pauselijke nuntius in Congo…
In 1958 keerde hij naar België terug en werd algemeen secretaris van het Kongolees Leuvens Universitair Centrum in Leuven. Hij zette zich in voor werkgroepen rond Afrika en, na de onafhankelijkheid van Congo, voor de begeleiding van oud-kolonialen.
Vlamingen in de Wereld
In 1963 stichtte hij dan de organisatie Vlamingen in de Wereld (VIW), een netwerk van Vlamingen over de hele wereld, met zetel in Brussel, en waarvan hij secretaris-generaal werd. VIW promoot het imago van Vlaanderen wereldwijd en stimuleert onder meer zo veel mogelijk nuttige contacten – economisch, cultureel of sociaal – onder uitgeweken Vlamingen. Hij organiseerde ook werkkampen voor studenten in de tabaksindustrie in Canada. Pater Verthé bezocht voor VIW Vlamingen over de hele wereld. Zijn ervaringen bundelde hij pende hij in de monumentale trilogie Vlamingen in de Wereld (1972-1976), waarin hij de geschiedenis van de Vlaamse emigratie beschrijft. Hij kreeg voor dit werk de Visser Neerlandiaprijs.
Schrijver-dichter
Arthur Verthé was ook anders schrijvend actief. Hij publiceerde poëtisch werk onder het pseudoniem Ange Clooster (wat staat voor Ingelmunster). Verder schreef hij verhalen, kunstmonografieën en zelfs een filmscenario. Met Bernard Henry schreef hij een Geschiedenis van de Vlaams-Afrikaanse Letterkunde. In 1984 kende de Marnixring hem de André Demedtsprijs toe voor zijn Vlaams bezielend werk. Hij werd ook ridder in de ludieke Orde van ’t Manneke uit de Mane. Hij is onder meer ook lid geweest van het Comité voor Frans-Vlaanderen, het Priester Daensfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond.
Pater Verthé is in 1986 met pensioen gegaan en heeft jarenlang in Brugge gewoond, tot hij in 2016 zijn intrek nam in het Missiehuis van Scheut (verzorgingstehuis) in Torhout waar hij op 9 februari overleden is. De uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 16 februari om 10.30 uur in de Sint-Pieterskerk in Torhout. Hij wordt begraven bij zijn confraters-scheutisten op de begraafplaats Warande in Torhout.
(NOM
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier