School in rouw na plots overlijden van Cristl Nys (57)

Cristl Nys. (gf)
Redactie KW

WINGENE “Vrijdagavond maakten we nog plannen voor de toekomst. De ochtend nadien is ze gestorven. Het is amper te vatten. Ze maakte iedereen gelukkig.” De nabestaanden van Cristl Nys kunnen maar moeilijk geloven dat ze er niet meer is. De moeder van twee dochters, die in een Brugse school werkte, overleed zaterdagochtend totaal onverwacht.

Amper 57 jaar werd Cristl Nys. Ze was sinds 2008 verbonden aan de humaniora van het Sint-Jozefsinstituut in het centrum van Brugge, waar ze aan de slag was als onthaalmedewerker. Sinds 10 jaar vormde ze een koppel met Johan Lagrou. Ze woonden samen in Wingene en deden alles samen, vertelt Johan. “We genoten enorm van het leven”, zegt de man geëmotioneerd. “Dat was ook vrijdag het geval. Ze had afgesproken met een vriendin uit Zwitserland die ze al 35 jaar niet meer had gezien. Daarna gingen we iets eten. Het was enorm gezellig. Dat maakt haar overlijden extra moeilijk te vatten.”

Zaterdagochtend om 7 uur kreeg de vrouw plots last van helse pijnen aan haar nek en been. “Ik zag dat haar been helemaal blauw stond en alarmeerde meteen de hulpdiensten”, zegt Johan. “Ze had op dat moment ook een lage hartslag. Ze voerden haar af naar het ziekenhuis in Brugge, waar ze stabiel was en verder onderzocht zou worden.” Volgens de eerste vaststellingen was er in het been van de vrouw een ader gescheurd. “Ze was nog bij bewustzijn en we waren aan het praten, tot ze plots opnieuw last kreeg.” Vlak voordat de uitslag van het bloedonderzoek zou binnenkomen, verloor Cristl opnieuw het bewustzijn. Verscheidene reanimatiepogingen haalden niks uit. Rond 10 uur overleed Cristl.

“De hoofdslagader aan haar hart is gescheurd, waardoor ze geen schijn van kans had”, zucht Johan, die tot het laatste moment bij Cristl bleef. “Ze was zo blij dat ik bij haar was. Cristl was bang van ziekenhuizen. Het is nauwelijks te vatten. De avond voordien zaten we nog te lachen en dan gebeurt zoiets…”

Directeur Diederik Maes van het Sint-Jozefinstituut is ondersteboven van het nieuws. “Cristl behoorde tot het ondersteunend personeel en was iemand die de school van binnen en van buiten kende. Iedereen kende haar ook, omdat ze vaak aan de schoolpoort stond om laatkomers op te vangen. Je kon ook bij haar terecht als er een locker vastzat of als je thuis iets vergeten was.

Rouwhoekje op school

“Haar enthousiasme werkte aanstekelijk. Ze was een erg lief en behulpzaam persoon”, zegt Maes.

Het zijn woorden die haar familie deugd doen. “We hebben al ongelofelijk veel reacties gekregen. Cristl was bij iedereen geliefd. Ze had ook een heel aanstekelijke lach”, aldus Johan. Voor zowat 50 leerkrachten was er zondag al een bijeenkomst in de school. Maandag werd aan het onthaal een rouwhoekje ingericht. “Het is niet echt een rouwregister, maar we bieden iedereen de kans om een woordje neer te pennen”, stelt de directeur.

Afscheid op vrijdag 19 november in de Sint-Monicakerk van De Haan om 10.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.