https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Rouwregister geopend in Poperinge voor overleden ere-burgemeester graaf Henri d’Udekem d’Acoz

Redactie KW

Het stadsbestuur van Poperinge vernam maandagmorgen het overlijden van ere-burgemeester Henri d’Udekem d’Acoz. De stad drukt haar medeleven uit aan de familie en opent een rouwregister.

Graaf Henri d’Udekem d’Acoz was gedurende 50 jaar actief als advocaat en speelde bovendien 50 jaar een prominente rol in de Poperingse politiek. Hij werd op 1 september 1960 burgemeester van Proven, als jongste burgemeester van het land. Vervolgens was hij ook CVP-burgemeester van de fusiegemeente Proven-Krombeke. In 1977 – na de gemeentelijke fusies – werd hij eerste schepen van Poperinge om er vanaf 1982 een jaar als burgervader op te treden, in opvolging van Albert Sansen. Van 1982 tot 1994 was Marc Mahieu (PVV) burgemeester en tussen 1995 en 2005 droeg Henri d’Udekem d’Acoz dan weer de sjerp. “Ik was een fiere burgemeester en dat van een fantastische stad”, vertelde hij eind 2019 nog aan de redactie van de Poperingse Stadskrant.

Henri d’Udekem d’Acoz was vanaf 1971 ook actief in de provincieraad, waar hij in 1985 tot voorzitter werd verkozen en bijgevolg een belangrijke stem aan de Westhoek gaf in Brugge. In 2005 gaf de graaf de burgemeesterssjerp door aan zijn CD&V-partijgenoot en huidig burgemeester Christof Dejaegher, en stopte toen ook wegens gezondheidsredenen met de advocatuur.

“Poperinge hangt de vlaggen halfstok voor het stadhuis en neemt tijdens de gemeenteraad van maandag 30 augustus een minuut stilte in acht voor de overleden oud-burgemeester. In het stadhuis wordt een rouwregister geopend. Op de website kan je eveneens het online rouwregister invullen. De rouwbetuigingen worden nadien overgemaakt aan zijn familie”, aldus burgemeester Christof Dejaegher.

De uitvaart van ‘Nonkel Henri’ vindt vrijdag 3 september plaats om 11 uur in de Sint-Bertinuskerk in Poperinge. (AHP/OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.