Roland Dumoulein (80) overleden: gangmaker van veel Heulse activiteiten

Met Roland Dumoulein - hier in het uniform van ‘heuverdeken’ van De Griffioen - verliest Heule een belangrijke sfeermaker.© Foto Dirk Dekeyzer
Met Roland Dumoulein - hier in het uniform van ‘heuverdeken’ van De Griffioen - verliest Heule een belangrijke sfeermaker.© Foto Dirk Dekeyzer
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Op Paaszaterdag 3 april is de bekende Heulenaar Roland Dumoulein op 80-jarige leeftijd overleden in het AZ Groeninge in Kortrijk waar hij sinds drie weken opgenomen was. Hij was weduwnaar van Annie D’hulster die onderwijzeres was in Kortrijk en in 2008 op 66-jarige leeftijd overleden is.

Hij woonde in Gemeenhof en laatst met zijn levenspartner Christiane Mullier in Dadizele. Jarenlang was hij een voortrekker bij diverse organisaties in de Tinekesgemeente. Van Confrérie De Griffioen was hij nog altijd voorzitter of ‘heuverdeken’.

Roland Dumoulein was afkomstig van Ledegem waar hij op 16 juli 1940 geboren is. Hij volgde aan het VTI een schildersopleiding en begon ook zijn loopbaan als huisschilder en reclameschilder. Daarnaast maakte hij ook af en toe schilderijen. Daarna werd hij voor Oost- en West-Vlaanderen vertegenwoordiger voor een firma van onderhoudsproducten. Nadien begon hij zelfstandig raamwissers te verkopen en gaf hij demonstraties op markten en jaarbeurzen. Uiteindelijk ging hij onder de firmanaam Durol zelf diverse huishoudelijk schoonmaakmateriaal produceren. Hij deed dat eerst samen met zijn broer in Sint-Eloois-Winkel, daarna in Gullegem en ten slotte in de Wittestraat in Heule in de gebouwen van het vroegere aannemersbedrijf Volon.

Precies 50 jaar geleden was hij een van de pioniers van de eerste jaarbeurs die met ‘Meizondag’ in Heule georganiseerd werd, eerst in een tent, later nog ettelijke jaren in de sporthal. Roland kende veel mensen en wist zo meer en meer standhouders aan te trekken. Hij werd voorzitter van de organiserende vzw Handelspromotie die ook diverse neveninitiatieven nam, zoals het lanceren van een Heulse vlag in 1982, om te benadrukken dat Heule, fusie of niet, zijn eigenheid bewaarde. In zijn woonbuurt bij Heulebos was hij ook voorzitter van het comité dat de Bosfeesten organiseerde en de verkiezing van de Boskabouter. Op dit wijkfeest kroop daarbij al eens in de huid van Madleintje, een oud vrouwtje dat in een soort conference zijn zegje deed over de bewoners…

In 2004 was hij dan met een vriendengroepje medestichter van Confrérie De Griffioen, een ludiek genootschap dat bier met cultuur versmelt. Hij werd toen tot voorzitter of (in confrerietermen) ‘heuverdeken’ aangesteld. “Roland was overal graag bij, hij was een leutemaker en een echte gangmaker”, getuigt Bart Huysentruyt van De Griffioen. “De jongste jaren was hij om gezondheidsredenen wat minder actief, maar hij was als heuverdeken aangesteld voor het leven… We verliezen voor de tweede keer een monument, na Rigo Meersman die zijn viceheuverdeken was.” Met Rigo, die op 12 april precies twee jaar geleden overleed, en anderen was Roland ook betrokken bij meerdere ‘stoten van Heule’ op de Tinekesfeesten.

Roland was vader van drie zonen: Wouter (met Line Siccard, Heule), Dieter (met Inge Debo, Heule) en Jeroen (Deerlijk) en). Hij had zeven kleinkinderen. De afscheidsviering heeft in beperkte familiekring plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier