Priester Roger Sustronck (99) aan covid overleden

Wijlen Roger Sustronck.© gf
Wijlen Roger Sustronck.© gf
Redactie KW

Op dinsdagmorgen 8 december is priester Roger Sustronck in wzc De Meers in Waregem overleden. Hij werd 99 en had die verjaardag op 25 november nog in goede doen kunnen vieren. Hij is 17 jaar medepastoor geweest in Waregem en keerde er in 1988 na zijn pensionering terug.

Roger Sustronck was nog vrij goed voor zijn leeftijd, maar werd door covid getroffen. Hij werd naar de covidafdeling van het rusthuis overgebracht en is er enkele dagen later overleden.

Roger werd in Avelgem geboren. Hij volgde middelbaar aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk en studeerde in de oorlogsjaren aan het Grootseminarie in Brugge. Hij werd op 16 mei 1946 in Brugge tot priester gewijd. Hij was dus bijna 75 jaar priester. Eind 1945 was hij al benoemd tot leraar aan het Sint-Amandscollege In Kortrijk. Hij gaf er tien jaar lang Nederlands, Frans en kunstgeschiedenis. In 1956 werd hij benoemd tot aalmoezenier bij de Zeemacht op het bekende schoolschip de Mercator in Oostende.

Kunstminnend

In 1958 kwam hij naar Waregem en werd medepastoor op de Sint-Amandsparochie. Hij werd er bekend en geliefd. Hij was op zeker moment naar eigen zeggen proost van 23 verenigingen. Hij is altijd kunstminnend geweest en zo kon hij in 1966 met toestemming van de toenmalige deken Jozef Versele bij de bouw van de nieuwe kerk van de Biest de architect advies geven. Hij was in 1970 ook betrokken bij de bouw van de annexkerk van ’t Jagerke. Toevallig worden beide gebedshuizen in juli 2021 ontwijd.

In 1975 werd Roger Sustronck benoemd tot pastoor in Heule-Watermolen en zeven jaar later tot pastoor in Stasegem (Harelbeke). In juli 1988 ging hij met pensioen en keerde toen terug naar Waregem. Men zag hem nog geregeld de stad doorkruisen met de fiets. Hij sprong ook nog geregeld in voor collega’s. In 2006 werd hij uitgebreid gehuldigd bij zijn diamanten priesterjubileum. Hij woonde in de Guido Gezellestraat en toen het minder goed begon te gaan, verhuisde hij naar wzc De Meers.

De afscheidsviering vindt op zaterdag 12 december door de coronamaatregelen in beperkte kring plaats in de Sint-Hubertuskapel van ‘t Jagerke, waar hij destijds de eerste kapelaan was.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier