Priester Maurits Vanheule, stichter van jeugdclub ’t Kartouchke Izegem, is overleden

E.H. Maurits Vanheule.© gf
E.H. Maurits Vanheule.© gf
Redactie KW

E.H. Maurits Vanheule, gewezen leraar aan het Sint-Jozefscollege in Izegem, medepastoor op de Sint-Pietersparochie in Emelgem en pastoor op de Onze-Lieve-Vrouwprochie in Veldegem, is vrijdag 16 april overleden in het woon-zorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Michiels Brugge. Maurits Vanheule was de oprichter en bezieler van de vzw jeugdclub ’t Kartouchke.

Maurits Vanheule werd geboren in Staden op 27 september 1931. Op 10 augustus 1956 werd hij in Beveren-Roeselare tot priester gewijd. Van 1956 tot 1968 was hij leraar aan het Sint-Jozefscollege in Izegem, van 1968 tot 1983 medepastoor op de Sint-Pietersparochie in Emelgem en van 1983 tot 2001 pastoor op de Onze-Lieve-Vrouwparochie in Veldegem.

Bezieler van veel verenigingen

Mauits Vanheule was de bezielende kracht achter tal van verenigingen in Emelgem en Veldegem. In Emelgem kennen de mensen hem vooral als de stichter en de bezieler van ‘vzw Jeugdclub Kartouchke’, een vzw die hij in 1969 oprichtte.

De thuisbasis van ‘t Kartouchke was het vroegere café ’t Paviljoentje in de Ingelmunstersestraat. De naam kwam van het boek Kartouchke van Luc Versteylen. In 1973 werd de jeugdclub ‘Parochiaal Centrum Kartouchke vzw’, een ontmoetingsplaats voor tal van verenigingen en ook de plek waar Club-3 thuishoorde.

Maurits Vanheule gaf in 2006 een boek uit over 40 jaar Kartouchke: van jeugdclub tot Okra-lokaal .

Samen met groep mensen

“Medepastoor Maurits Vanheule realiseerde veel, maar deed dat altijd samen met een groep mensen die hij enthousiasmeerde voor projecten voor ‘zijn’ Emelgemse gemeenschap”, zegt Jan Maertens van het comité ‘Emelgem, een Dorp met Pit’. “ ’t Kartouchke is misschien wel zijn meest in het oog springende realisatie. Vijftig jaar na de stichting bruist het er nog altijd van activiteit.”

Lid van mannenkoor De Krekels

“Medepastoor Vanheule was ook de motor achter de bouw van het Chirolokaal op het speelplein 1200 en de man achter de vernieuwing van de Missiefeesten die uitgroeiden tot een dorpsfeest en nu verdwenen zijn omdat er zo goed als geen missionarissen meer zijn. Na zijn periode als pastoor in Veldegem kwam hij als pastoor emeritus terug naar Emelgem waar hij nog dienst deed in de kerk en ook lid werd van ons mannenkoor De Kerels.”

Zaterdag 24 april neemt de familie in intieme kring afscheid van E.H. Maurits Vanheule. Daarna wordt hij begraven in het familiegraf op de begraafplaats in Staden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten