Populaire priester Roger Lambert (92) overleden in Poperinge

E.H. Lambert overleden © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op zaterdagmorgen 24 december is priester Roger Lambert onverwacht thuis overleden thuis in de Onzelievevrouwekruisstraat in Poperinge. De dag voordien hadden nog heel wat Poperingenaars de zeer populaire pastoor zien fietsen in het stadscentrum.

Roger Lambert werd geboren in Wijtschate op 25 januari 1930 en tot priester gewijd in Ieper op 5 juni 1955. Hij was achtereenvolgens leraar Latijn-Grieks-Godsdienst aan het Sint-Stanislascollege in Poperinge (vanaf 20 augustus 1955); medepastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie Poperinge (vanaf 9 juli 1980); pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie Poperinge (vanaf 30 november 1985); en pastoor in de federatie Poperinge (vanaf 28 september 2001).

Hij kreeg eervol ontslag als pastoor op 11 juni 2010. Hij deed wel nog dienst als kapelaan op de wijk ’t Vogeltje (waar hij enkele jaren zorgde voor een Kerstviering met een levende kerststal), en in de kerk van Abele. Regelmatig bracht hij ook nog een bezoek aan de Vrije Basisschool Sint-Benedictus, waar hij jarenlang instond voor de schoolvieringen.

Hij begeleidde er ook het eerste leerjaar tijdens de Eerste Communie en het zesde leerjaar tijdens het Vormsel. Naar aanleiding van zijn 80ste en 90ste verjaardag werd hij in die school uitgebreid in de bloemetjes gezet. Ook bracht hij regelmatig een bezoek aan de bewoners van De Lovie.

‘Lambertje’

In het Sint-Stanislascollege was ‘Lambertje’, zoals hij algemeen in de volksmond werd genoemd, sinds 1959 proost van de harmonie de Sint-Stanislasspeelschaar, en hij was ook jarenlang proost van de KAV, later Femma. In de OLV-kerk verzorgde hij meer dan dertig jaar de autozegeningen op de voorlaatste zondag van juni.

Tot 600 wagens, fietsen, bromfietsen, tractoren, huifkarren, boten, kortom alles wat dient als vervoer, werden er gezegend. Jockeys met hun paard waren ook welkom. De deelnemers kregen een prentje met de afbeelding van Sint-Kristoffel.

In januari 2001 werd de herstelde torenhaan teruggeplaatst op ‘zijn’ Onze-Lieve-Vrouwekerk. Daarvoor zorgde de jarige pastoor Roger Lambert eigenhandig. Het moet één van de gelukkigste dagen van zijn leven geweest zijn. Nog enkele moedigen beklommen mee met hem de torenspits.

Opmerkelijk feit voor de pastoor van de Poperingse Onze-Lieve-Vrouwparochie was dat hij net op de dag van zijn 71ste verjaardag (en op een hoogte van 71 meter!) het kruis op de toren van zijn kerk kon omhelzen en de windhaan eigenhandig ter plaatse mocht zetten.

Poperingse dialect

Op vraag van de carnavalsvereniging Orde van de Hommelknop, verzorgde Lambertje een paar keer een eucharistieviering in het Poperingse dialect. Deze werd telkens zeer druk bijgewoond, en erg geapprecieerd.

Het nieuws van zijn overlijden werd vele tientallen keren gedeeld op de sociale media, waarbij iedereen zeer lovend was voor ‘Lambertje’. “Hij was een warmhartige, eenvoudige, kleine maar zeer grote mens en een begenadigd priester. Overal aanwezig omwille van het evangelie, in verbondenheid met zijn familie en zijn ruime vriendenkring, van mensen voor wie hij veel betekend heeft”, was één van de vele commentaren.

De uitvaart vindt plaats aanstaande zaterdag 31 december 2022 om 10.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Poperinge.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier