Pater Germain, laatste pastoor van Spiere-Helkijn, overleden

Noël Maes

Vorige dinsdag is pater kapucijn Germain Depraetere overleden in wzc Marialove in Heestert, waar hij sinds zes jaar verbleef. Na een lange loopbaan in Congo werd hij (de laatste) pastoor van Spiere-Helkijn, van 1999 tot 2014. Hij ging pas op 82-jarige leeftijd met pensioen.

Germain Depraetere werd in Moen geboren als zoon van een timmerman en zou op 25 november dit jaar 90 geworden zijn. Van jongs af dacht hij eraan om priester te worden en door toedoen van een pater die geregeld in Moen dienstdeed, ging hij in Aalst bij de kapucijnen in het Sint-Laurentiuscollege in Aalst middelbaar volgen. In 1952 trad hij binnen bij de kapucijnen-minderbroeders en in 1959 werd hij tot priester gewijd in Izegem. Een jaar later vertrok hij als missionaris naar het pas onafhankelijk geworden Congo.

Oud-leerling werd aartsbisschop

Hij zou er in soms moeilijke omstandigheden 38 jaar actief blijven in Bwamanda in de Evenaarsprovincie. Hij was er graag gezien en als ‘broussepater’ bestreek hij een gebied zo groot als België met een 120-tal dorpen. Hij bouwde kerken en kapellen maar zorgde vooral ook voor meer onderwijs. Een van zijn oud-leerlingen is kardinaal Fridolin Ambongo, sinds twee jaar aartsbisschop van Kinshasa.

Uiteindelijk werd pater Germain – destijds bekend met zijn vroegere kloosternaam pater Gaspar – begin 1999 noodgedwongen vluchten uit het toen te onveilige Congo. Opstanden tegen het bewind van Kabila sr. maakten de streek onveilig. Hij keerde voorgoed terug naar België, maar op z’n 68ste voelde hij zich nog te fit om te rusten. Hij kreeg toen de kans om pastoor te worden in Spiere-Helkijn. Ideaal voor hem, dicht bij zijn familie in Moen en als tweetalige de geknipte man om herder te worden in deze taalgrensgemeente met faciliteiten. Hij woonde in de pastorie van Spiere.

Altijd missionaris gebleven

Hij heeft er nog 15 jaar het beste van zichzelf gegeven. Hij is er altijd een beetje missionaris gebleven. Hij ondersteunde met zijn familie de studies van jonge Congolese priesters in België. Hij heeft er altijd van gedroomd om in Spiere een kleine gemeenschap van Congolese kapucijnen op te richten die dan hier het priestertekort zouden kunnen opvullen. Hij kreeg er niet de nodige steun voor. Bij zijn afscheid van Spiere-Helkijn was er wel een opvallende Afrikaanse delegatie. Namens het gemeentebestuur kreeg hij een laptop als afscheidsgeschenk.

De uitvaartdienst van pater Germain heeft op dinsdag 23 februari in beperkte familiekring plaats in de kerk van zijn geboortedorp Moen.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.