Paardenvisser Bernard Debruyne uit Koksijde overleden

Paardenvisser Bernard Debruyne © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Met groot verdriet meldt gemeente Koksijde het overlijden van Bernard Debruyne (57 jaar), sinds 26 juni 2021 ereburger van de gemeente. Hij was 38 jaar actief als paardenvisser in Oostduinkerke.

Bernard werd geboren op 2 juli 1964, in het gezin van Michiel Debruyne en Denise Desaever. Hij bracht als kind veel vakantiedagen door op het domein van Jules Durant. In die sfeer zette hij zijn eerste stappen als paardenvisser. Hij was 15 toen hij de eerste keer ging vissen.

Een paar jaar later kocht hij zijn eerste eigen paard. Bernard voelde zich onweerstaanbaar door paard en zee aangetrokken. Doelbewust opteerde hij beroepshalve voor weekendwerk zodat hij vijf dagen in de week vrij was om te vissen.

Vissen in het donker

’s Morgens om 3 uur opstaan was voor hem geen enkel probleem. Hij trok er vaak alleen op uit en viste graag als het donker was. Hij had genoeg aan de schemering van de maan, de lichten op de dijk, de schijn op het water, … Dat was voor Bernard een unieke ervaring: het gloren van de dageraad, keer op keer… het opkomende licht, bovenop je paard, onder je het water, te midden het geruis van de zee…

Hij was bijzonder trots op zijn drie zonen. Een van zijn zonen deelde Bernards passie. Zoon Gregory trad in zijn voetsporen en is ondertussen ook al bijna tien jaar paardenvisser.

Bernard huwde op 12 juni van dit jaar met zijn Katleen en laat drie zonen (Lorenzo, Gregory, en Alessio) en een kleinkindje na. Zijn mama Denise is vooral in kringen van strandvissers bekend als legendarische aasdelfster.

Traditie

Bij zijn aanstelling tot ereburger had Bernard een vurige wens: “Ik hoop dat de garnaalvisserij te paard altijd blijft bestaan. Maar ik ben er zeker van: de traditie zal nooit verdwijnen…”

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Dit nieuws raakt ons diep. Ik ben vereerd dat het gemeentebestuur Bernard Debruyne nog de titel van ereburger kon schenken op 26 juni. Hij genoot zichtbaar van de officiële aanstelling en van het garnaalweekend dat volgde.”

“Het doet ons goed om te zien dat Bernard zijn passie doorgaf aan zoon Gregory, inmiddels al een vaste waarde bij de garnaalvissers te paard. Voor ons bestuur is het zeer pijnlijk om op zo een korte tijd twee paardenvissers, twee ambassadeurs van onze gemeente te moeten afgeven. Na Johan Vanmassenhove, nu ook Bernard Debruyne. Ik wens de echtgenote, kinderen, mama en familieleden zeer veel sterkte toe.”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.