Oudste West-Vlaming Aline Vandewalle net voor haar 110de verjaardag overleden

Aline Vandewalle bij haar 109de verjaardag. © archief Willy Verstraete
Redactie KW

Op 6 december zou ze 110 worden, maar die verjaardag haalde Aline Vandewalle uit Ruiselede niet. De oudste West-Vlaming is op woensdag 24 november rustig tijdens haar slaap overleden. Allicht is Julia Demeester (108) uit Ruddervoorde nu de oudste West-Vlaming.

Aline werd geboren op 6 december 1911 in Ruiselede en groeide op als enig kind. Na haar schooljaren werkte ze in de tabakswinkel van haar ouders, René Vandewalle en Sidonie Vandeweghe. Later leerde ze haar man Amaat Debaets kennen. Amaat werd onderwijzer in de lokale gemeenteschool en verhuisde met Aline naar de Bruggestraat waar zij jarenlang het huishouden bestierde. In de loop der jaren kreeg het echtpaar vijf kinderen: Luc, Lieve, Lutgard, Paul en Liesbeth. Vandaag is Aline oma van acht kleinkinderen en tal van achterkleinkinderen. Op 31 augustus werd haar eerste achterachterkleinzoon geboren.

Aline Vandewalle met haar familie bij haar 107de verjaardag.
Aline Vandewalle met haar familie bij haar 107de verjaardag. © WV

Vlotte babbelaar

Na het overlijden van haar man, 29 jaar geleden, verbleef Aline nog enkele jaren in de Bruggestraat vooraleer ze haar intrek nam in serviceflat Ter Molen in de Pensionaatstraat. Uiteindelijk kwam ze in 2009 terecht in woonzorgcentrum St. Jozef in Ruiselede. Ondertussen heeft de tand des tijds zijn sporen bij Aline achtergelaten. “Mijn zicht, gehoor en mobiliteit zijn niet meer wat ze geweest zijn. Ook de plooien in mijn gezicht hebben zich ondertussen aangepast aan mijn ouderdom”, vertelde ze eerder dit jaar aan onze krant. Aline bleef rad van tong en helder van geest.

Met het overlijden van Aline is Julia Demeester uit Ruddervoorde allicht de oudste West-Vlaming. Op 25 december wordt ze 109.

(MVM/Willy Verstraete)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.