Oudste inwoonster West-Vlaanderen, zuster Genoveva, op 110-jarige leeftijd overleden

Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Zuster Genoveva, de oudste inwoonster van West-Vlaanderen, is op vrijdag 26 maart overleden in woon-zorgcentrum Onze-Lieve Vrouw Onbevlekt in Heist. Ze werd 110.

Zuster Genoveva, officieel Lazarie Maes, vierde op 24 juli 2020 nog haar 110de verjaardag . Zuster Genoveva was sinds 2019 de oudste inwoonster van Knokke-Heist. Sinds het overlijden van Rachel Neyt uit Sijsele in augustus 2019 was Lazarie Maes de oudste inwoner van West-Vlaanderen.

Vandaag is onze oudste inwoner, zuster Genoveva (Lazarie Maes) op 110-jarige leeftijd overleden. Het gemeentebestuur…

Geplaatst door Gemeentebestuur Knokke-Heist op Vrijdag 26 maart 2021

“Zuster Genoveva was nooit ziek maar verloor uiteindelijk de strijd met haar hoge leeftijd”, weet kloosteroverste Marie Paul Demeyer.

Zuster Genoveva werd geboren op 24 juli 1910 in Ettelgem als Lazarie Maes. Ze maakte deel uit van een gezin van zes kinderen, met broers Leopold, Jozef, Albert en zussen Germaine en Marie-José.

Kleuterleidster

“Op haar achttiende, op 8 september 1928, om precies te zijn, trad ze binnen in het klooster van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis in Heist en studeerde ze er voor kleuterleidster. Daar legde ze op 10 april 1931 haar kloostergeloften af. In 1938 begon ze aan haar carrière als kleuterleidster, in Brugge. Die liefde voor kleine kinderen bleef er inzitten tot op het laatste”, aldus zuster Marie-Paul Demeyer.

“Als ze al eens een mindere dag had, dan kon het bezoek van een kindje meteen haar dag goed maken. “Op haar 49ste moest ze helaas op verplicht pensioen nadat haar stem het begaf. Ze kon geen verhalen meer vertellen of meezingen.”

Sinds januari 2009 woonde Lazarie in woon- en zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt. “Op dinsdagmorgen trok ze als een van de eerste klanten naar de markt. Elke dag genoot ze van haar aperitiefje: een porto. Een halfleeg glas moest je haar niet geven.”

Aline Vandewalle

De oudste inwoner van onze provincie is nu Aline Vandewalle uit Ruiselede. Aline werd geboren op 6 december 1911. Ze is dus 109 geworden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.