Oudste inwoner van Oostende Angela Van Wulpen (107) is overleden

Angela werd voor haar 106de verjaardag nog omringd door haar familie. Vorig jaar gooide het coronavirus echter roet in het eten.© JRO
Angela werd voor haar 106de verjaardag nog omringd door haar familie. Vorig jaar gooide het coronavirus echter roet in het eten.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Angela Van Wulpen – de oudste inwoner van Oostende – is niet meer. Maandagmorgen is ze rustig overleden in woonzorgcentrum De Duinpieper, waar ze sinds haar honderdste verjaardag woonde. Angela werd 107 jaar en 8 maanden.

Angela Van Wulpen zag op 22 oktober 1913 het levenslicht in Oostende en liep school in de toenmalige nonnenschool, waar later het Sint-Lutgardisinstituut en Petrus & Paulus West hun onderkomen vonden. Angela liep school tot haar twaalfde. Het middelbaar onderwijs was toen nog geen must.

Angela trouwde op 1 oktober 1931 met haar grote liefde Kamiel Bedert. Voor de start van de Tweede Wereldoorlog trokken ze samen met paard en kar van deur tot deur om kolen en melk te leveren. “’s Morgens reden ze rond met melk en ’s middags waren de kolen aan de beurt”, weet dochter Lilianne Bedert (81). “Hun handel bleef echter niet duren en daar had de oorlog z’n aandeel in. Na de oorlog bleven mijn ouders niet bij de pakken zitten en startten als visleurders. Dat deden ze elk met een rode triporteur.”

Vijf kinderen

Angela kreeg samen met haar Kamiel vijf kinderen. Hun oudste dochter overleed al na acht weken. Daarna werden Lilianne (82), Lucien (77), Louis en Marcel geboren. Louis overleed echter op 56-jarige leeftijd en ook Marcel werd amper 53 jaar.

Op 16 augustus 1978 overleed ook Kamiel. “Mama zag hem sterven”, vervolgt Lilianne. “Hij was thuis onwel geworden, waarop ze een ambulance had gebeld. Op weg naar het ziekenhuis in Oostende is papa overleden, in het bijzijn van mama. Dat was een harde klap voor haar, net als het overlijden van haar twee zonen. Maar ondanks alles ging ze al lachend door het leven. Mama heeft alles altijd erg goed kunnen plaatsen. Misschien is dat wel de reden dat ze zo oud geworden is.”

Na haar pensioen, ondertussen 46 jaar geleden, kocht ze samen met Kamiel een huisje in Lombardsijde. “Ik ben er blijven wonen tot mijn honderdste verjaardag”, zei ze ons zelf nog op een van haar verjaardagen. “Daarna ben ik verhuisd naar het woonzorgcentrum De Duinpieper. Ik probeer hier te genieten van de dagen die me resten. Ik ben hier graag. Ik word goed verzorgd en men behandelt me hier alsof ik een beetje hun mama ben.”

Sterk karakter

Angela had een sterk karakter en had nog steeds haar eigen willetje. Ze nam nog steeds deel aan alle activiteiten en ging geen gesprek uit de weg. Ze had in De Duinpieper een vaste groep medebewoners die ze haar vrienden noemde. Ze stond weinig stil bij alles rond het coronavirus. De lockdown had ze goed doorstaan. Ze schikte zich naar de maatregelen.

Maandag vroeg in de morgen overleed ze in haar slaap. Angela werd 107 jaar en 8 maanden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten