Oud-voorzitter Ieperse SP Herman Deponthière overleden

Wijlen Herman Deponthière.© Uitvaartzorg Leo
Wijlen Herman Deponthière.© Uitvaartzorg Leo
Redactie KW

In Ieper is dinsdagochtend Herman Deponthière overleden. Deponthière was advocaat en hij was een tijdlang voorzitter van de Ieperse SP-afdeling, nu Vooruit. Hij is 78 jaar geworden.

Herman Deponthière werd geboren op 8 november 1943 in Antwerpen. Hij was doctor in de rechten en advocaat. De man was in de loop van zijn carrière een tijd directeur van de vroegere Nationale Orde van de Advocaten. Ook was hij stafhouder van de balie van Ieper. Daarnaast was Deponthière politiek actief voor de toenmalige SP.

Huidig schepen Philip Bolle (Vooruit) was een partijgenoot van Herman Deponthière en kende hem al 40 jaar. “Ik leerde Herman kennen toen ik als 19-jarige knaap lid werd van de Jong Socialisten. Herman was toen een beetje de ‘coming man’ in de Ieperse afdeling.” Deponthière werd voorzitter van de partij en zetelde tot 2000 in de gemeenteraad voor de socialisten. “In die periode waren er wat problemen bij ons en scheurde een aantal mensen zich af”, zegt Bolle. “Herman zette daarbij een stap opzij.” De advocaat ging nog even als onafhankelijke verder en bij de daaropvolgende verkiezingen stelde hij zich geen kandidaat meer.

Intelligent

“Wij bleven wel vrienden”, zegt de schepen. “Ik kende Herman als een flamboyante man die graag leefde. Hij was intelligent en hij hield wel van een stevig potje discussiëren, maar daarnaast kon je hem altijd om raad vragen. Hij heeft veel mensen geholpen. Als advocaat specialiseerde hij zich in vreemdelingenrecht en stond hij vaak mensen bij die het niet breed hadden. Ik zal hem wel missen, het is een bladzijde die wordt omgeslagen.”

Herman Deponthière was vrijzinnig en vrijmetselaar. Van dat laatste maakte hij trouwens geen geheim, want ooit trad hij in een krant op als woordvoerder voor de Kortrijkse loge L’Amitié, waarvan de tempel zich bevindt op de Houtmarkt in Kortrijk.

In 2001 uitte de advocaat kritiek op een kruisbeeld in de rechtszaal van Ieper. “Ik durf aannemen dat u, heren rechters, onafhankelijk bent, maar dit kruisbeeld is er te veel aan. Ik vraag de verwijdering van alle niet-neutrale voorwerpen”, pleitte hij toen. (CMW)

De uitvaart zal volgens de richtlijnen van de overheid plaatsvinden in intieme kring, op zaterdag 17 april 2021 om 11 uur in de aula van Uitvaartzorg Leo te Ieper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.