Oud Kortrijk Sport-voorzitter Jacques Planckaert overleden

Jacques Planckaert (rechts), hier met Johan Haghebaert en Arne Vandendriessche bij de fusie in 2019. © VDB
Redactie KW

Basketbalclub Kortrijk Spurs heeft op zijn Instagram-pagina laten weten dat Oud-voorzitter Jacques Planckaert op 67-jarige leeftijd overleden is na complicaties bij een ingreep. De Vlamertingenaar was meer dan 22 jaar voorzitter, maar moest enkele maanden terug een stap opzij zetten op doktersadvies. “Het bericht van Jacques’ overlijden kreeg ik gisterenmorgen van zijn zoon Simon”, vertelt Stefaan Coucke, vader van Spurs Onespeler Mathieu.

Jacques kwam 20 jaar geleden in het bestuur van Kortrijk Sport, samen met wijlen Jean-Marie Bergen (vader van ex-speler Mathieu) en Stefaan Coucke. “Hij werd voorzitter van Sport, iets wat hij heel lang is gebleven. Jacques was de man die de club boven water hield en hij slaagde erin om veel jongeren warm te maken voor het Kortrijkse basketbal. Hij zou de laatste voorzitter zijn van Sport zijn. Samen met Johan Haghebaert realiseerde hij drie jaar geleden de laatste Kortrijkse fusie”, schrijft Kortrijk Spurs op Instagram.

Na 22 jaar stap op zij

Na de grote samensmelting nam hij de functie op van voorzitter van de herenafdeling. Noodgedwongen moest hij een paar maanden terug omwille van gezondheidsredenen na 22 jaar een stap opzij zetten op doktersadvies. Bij een ingreep, die die gezondheidsperikelen moesten verhelpen, traden er complicaties op, waaraan Jacques Planckaert uiteindelijk overleed.

“Velen mochten Jacques kennen als een zeer innemende man die met zijn positieve houding een voorbeeld was voor velen. We zijn dankbaar voor alles wat hij heeft gedaan voor de basketbalsport en onze mooie club in het bijzonder. We wensen zijn familie alvast veel sterkte toe”, aldus Kortrijk Spurs.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Het bericht van Jacques’ overlijden kreeg ik gisterenmorgen van zijn zoon Simon”, vertelt Stefaan Coucke, vader van Spurs Onespeler Mathieu. “De snelheid waarmee Jacques achteruitging, heeft ons allemaal verrast. Ik had vaak contact met hem over basket en onze professionele bezigheden en wist dus wel dat het met zijn gezondheid moeilijk ging. Maar de jarenlange wederzijdse band met hem zo plots doorgeknipt zien, dat was toch moeilijk te vatten.”

“Jacques was aanvankelijk in een duo met Jean-Marie Bergen voorzitter van Kortrijk Sport geworden, maar door gezondheidsproblemen bij Jean-Marie nam Jacques Planckaert de taak van Jean-Marie erbij. In die periode leerde ik, als kersverse sponsor van de club, Jacques beter kennen. We werkten samen in de ondersteuning van de club, maar ook professioneel. Vaak hadden we zelfs dagelijks contact. Typisch voor Jacques was, dat hij iets beloofde en dat ook telkens realiseerde.”

Wederzijds vertrouwen

“Ik mocht hem ’s morgens vroeg of ’s avonds om 23 uur bellen voor een depannage, Jacques kon dat regelen. Wederzijds vertrouwen wist hij op een zachtaardige manier uit te dragen, met gezond verstand en overleg wist hij met veel problemen wel raad. Het is een buitengewone vaststelling dat we in 20 jaar samenwerken weleens van mening verschilden, maar altijd wist hij dat op een rustige manier te ontmijnen. Nooit, maar dan ook nooit hadden we ruzie over iets.”

“Zijn werkkracht was ongekend. Zo hadden we in de zaal van het college, misschien tien jaar geleden, problemen met de verwarmingsinstallatie. Jacques kwam tijdens de wedstrijd naar mij, we reden naar zijn werkplaats in het Ieperse om wat attributen en een uur later hadden we onder het afdak van de zaal water gewarmd, zodat iedereen na de match deftig kon douchen. Zo was Jacques. Niets was hem te veel.”

Fusie tot Kortrijk Spurs

“Hij was ook samen met Arne Vandendriessche en Johan Hagebaert een van de belangrijkste figuren bij de fusie tot Kortrijk Spurs. Weer kwamen zijn kwaliteiten goed van pas: gezond verstand, overleg en tot een compromis komen.”

“Ik vond het ook bijzonder hoe Jacques erin slaagde om zich buiten de sportieve beslissingen te houden, ook al speelde zijn zoon Simon in de eerste ploeg. Nooit zou hij erover spreken om zijn zoon meer speelminuten te gunnen, zelfs al was Simon de best verdedigende speler.”

“Als verkoper moet hij enorm goed geweest zijn. Zijn objectief om elke dag één auto te verkopen, moest hij na een tijdje bijstellen omdat hij gemiddeld richting twee per dag evolueerde. Hij zag nergens tegenop, ook niet om een speler na de laatste match naar Zaventem te voeren, zodat hij nog net het vliegtuig kon halen om op vakantie te vertrekken. Niet te verwonderen dat spelers ook voor hem door het vuur gingen”, besluit Stefaan Coucke, een van de dichtste vrienden van Jacques. (JS/SJK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.