Oostduinkerke rouwt om paardenvisser Johan Vanmassenhove: “Weinig woorden, een groot hart”

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Paardenvisser Johan Vanmassenhove (56) is op donderdag 14 oktober onverwachts overleden. Hij was die dag met zijn paard naar het strand getrokken, maar is op de terugweg naar huis fataal onwel geworden. Een abrupt afscheid, voor zijn partner Esméralda Bourland, zijn zonen James en Thomas, zijn familie en zijn collega-paardenvissers.

Johan was sinds 2003 actief als paardenvisser in Oostduinkerke. Als kereltje van dertien begon hij geregeld mee op te trekken met ‘Rosten Durang’, paardenvisser Jules Durant. Daar kiemde de liefde voor zijn passie, de garnaalvisserij te paard en de zee hadden zijn hart gestolen, en dat zou hem nooit meer loslaten.

Die passie droeg hij over aan zijn zoon Thomas. Die was zowat even oud als zijn vader toen hij in diens voetsporen trad en ook garnaalvisser te paard werd. Ze trokken vaak samen naar zee.

De collega-paardenvissers zijn helemaal ondersteboven. “We zijn allemaal geschrokken”, zegt paardenvisser Günther Vanbleu. “Het is een magere troost, maar we zijn ervan overtuigd dat, als Johan had kunnen kiezen hoe hij zou sterven, hij niks mooiers had kunnen bedenken dan sterven op zijn paard, tijdens het uitoefenen van zijn grote passie.”

“Hij had geen mooiere dood kunnen bedenken”

“Johan was eerder een stille mens, die het liefst graag in zijn eentje naar het strand trok. Dat deed hij vaak ‘s nachts, dan voelde hij zich het meest op zijn gemak, één met de natuur, de zee, samen met zijn paard… Hij slaagde er goed in om zijn hobby te combineren met zijn werk in de bouwsector. Meestal ging hij vissen in het weekend. Uiteraard was hij regelmatig van de partij op de evenementen van de gemeente, zoals vorige maand nog, tijdens het bezoek van de Litouwse eurocommissaris die heel geïnteresseerd was in ons immateriële culturele erfgoed.”

Zeer geliefd

“Meestal was Johan een stil en ingetogen iemand, maar hij was ook graag onder de mensen. Als hij loskwam, zeker als we samen een pintje dronken, bleek hij een geweldige babbelaar. We zullen hem allemaal missen.”

“Johan was een man van weinig woorden, maar met een zeer groot hart en immens veel liefde voor de paardenvisserij”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “We zijn helemaal overdonderd door dit slechte nieuws.”

“Johan was een zeer geliefde paardenvisser. We hadden altijd goeie babbels. Onlangs zei hij nog dat hij dankbaar was dat hij de accommodatie en gronden aan het munitiedepot kon gebruiken voor zijn paard – een ideale oplossing om langs de Guldenzandstraat naar zee te trekken. Net in die buurt sloeg het noodlot toe. Het gemeentebestuur wenst de familie, alle collega-paardenvissers en vrienden heel veel sterkte toe. We dragen onze paardenvissers hoog in het vaandel en verliezen een warme ambassadeur.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.