Na het plotse overlijden van Matisse Bouvry (15): “Zijn grote droom was kapitein worden van een cruiseschip”

Wouter Vander Stricht

Op dinsdag 1 juni is Matisse Bouvry in het Internaat aan Zee in Oostende in zijn slaap overleden. De sportieve jongeman had geen medische klachten, maar werd het slachtoffer van een agressieve pneunomie. Zijn ouders en zus willen Matisse vooral herinneren als de levensgenieter die hij was. “De kans dat dit je overvalt is één op tien miljoen, maar het is hem overkomen”, klinkt het droevig. Zaterdag 12 juni wordt van Matisse afscheid genomen.

Matisse Bouvry werd op 29 maart 2006 in Izegem geboren als zoon van Herwig Bouvry en dokter An Bostyn. Zijn zus Aline (20) zit in haar derde jaar tandheelkunde en volgt haar volledige opleiding in Madrid. Samen met een vriendin vloog ze inderhaast naar huis. “Mijn kleine broertje”, zucht ze. “Door corona heb ik hem het voorbije schooljaar maar drie keer gezien, de laatste keer was ik met de paasvakantie thuis. Toen was het ook zijn verjaardag. Hij had een flinke groeispurt gemaakt en was blij al groter te zijn dan ik. We plaagden elkaar ook veel, zoals een broer en zus doen zeker?”

Niet opgedaagd bij ontbijt

Matisse liep lagere school in Sint-Rafaël in Izegem en in Melle waar hij op internaat zat. Hij startte in Melle ook zijn middelbaar onderwijs en bleef op internaat bij de Paters Jozefieten. “We krijgen ook heel wat berichtjes vanuit Melle. Ook daar had hij blijkbaar een onuitwisbare indruk nagelaten.”

Maar ondertussen was hij student maritieme wetenschappen aan Athena in Oostende. “Dat typeerde hem ook, hij wist heel goed wat hij wilde. Hij had het plan al volledig voor ogen. Hij zou later de hogere zeevaartschool volgen en wilde vervolgens kapitein worden op een groot cruiseschip”, zegt papa Herwig.

Naar een van zijn vrienden op het internaat heeft hij om iets na middernacht nog een berichtje gestuurd

Op het Internaat aan Zee overleed hij dinsdagmorgen 1 juni. “Medisch scheelde er niks met Matisse. Hij was erg sportief en had onlangs ook nog negatief getest op corona. Maandagavond had hij nog lekker lang genoten van zijn laatste avondmaal. Het was lasagne en dat was zijn lievelingskost. ’s Avonds kreeg hij hoestbuien en stuurden zijn buren in het internaat berichtjes om te vragen of het wel ging. Ook de opvoeders kwamen ter plaatse. Ze zijn na 23 uur ook nog eens gaan kijken en hebben hem nog eens gewekt. Het was in orde, zei hij. Naar een van zijn vrienden daar heeft hij om iets na middernacht nog een berichtje gestuurd. Maar dinsdagmorgen daagde hij niet op aan het ontbijt. Hij was die nacht overleden. Ook toen wij in Oostende arriveerden, lag hij erbij alsof hij in nog sliep. Hij was waarschijnlijk bewusteloos geraakt en daarna heeft deze agressieve ziekte hem letterlijk overvallen. Hij had geen schijn van kans.”

“Hij heeft het slecht lot getrokken, één kans op tien miljoen en het moest net hem treffen. Hij die zo positief in het leven stond”, zegt mama An Bostyn die zelf anesthesiste is in de Izegemse Sint-Jozefskliniek.

Sportieve kerel

Matisse was lid van heel wat verenigingen. Bij Costa Zela (Zele) en Lakeside Paradise Tomorrow (Knokke) ging hij wakeborden, met een vriend was hij ook lid van de Arkobad, de Ardooise badmintonclub en recent had hij zich ook op de bokssport gegooid. “Hij was al trots na enkele trainingen bij Boxingclub Lichtervelde bij Delfine Persoon zijn spieren te tonen”, weet zus Aline.

Van Matisse Bouvry wordt afscheid genomen op zaterdag 12 juni in de Sint-Tillokerk in Izegem. Dat gebeurt in beperkte kring volgens de geldende coronamaatregelen. Via de site van begrafenisondernemer Snoeck kun je de dienst ook via livestream volgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.