Muzikale duizendpoot Daniel Valcke (85) is niet meer

© (Foto Uitvaartzorg Billiet)
Redactie KW

In het AZ Delta Roeselare is bariton-saxofonist Daniël Valcke (85) overleden. Hij verloor de strijd tegen een slepende ziekte. Daniel was op muzikaal vlak een grote persoonlijkheid. Hij speelde destijds bij zowel De Grote Harmonie Wervik, harmonie Sint-Cecilia Geluwe, harmonie De Eendracht Wevelgem en het seniorenorkest Skudn en Beevn Geluwe.

Tijdens zijn legerdienst in Spich speelde Daniel bij The Blue Birds. Nadien werd hij muzikant bij de harmonie Sint-Cecilia in zijn geboortedorp Gullegem. Omdat de harmonie een fanfare werd, veranderde Daniel van klarinet naar saxofoon. Omdat er niet onmiddellijk een benoeming volgde als onderwijzer, ging hij aan de slag in het belastingkantoor in Wevelgem. Zo kwam hij terecht bij De Eendracht. Ondertussen speelde Daniel ook bij het accordeonorkest The Silver Sound Quintet.

In 1960 werd hij als onderwijzer benoemd aan de gemeentelijke jongensschool in Geluwe, kwam er wonen en werd lid van Sint-Cecilia. Bij die harmonie was hij maar liefst 33 (!) jaar secretaris. In 1992 volgde wijlen Paul Vandamme hem op. In 1961 werd ‘meester Daniel’ lid van het bekende orkest The Riksons in Menen. Het werd in 1977 opgedoekt.

In 1990 ging Daniël in het onderwijs met pensioen ging. Hij gaf les in het tweede leerjaar. Daniel Valcke had een lange muzikale carrière achter de rug en kon altijd rekenen op de steun van zijn echtgenote Annie Claereboudt. Ze is in 2010 overleden. DanIel kende nog meer zwaar verlies. Zo overleden zijn dochter Griet en zijn schoondochter Hilde.

Daniel zorgde enkele jaren ook voor ferme prestaties in het zwembad Ter Leie in Wervik. Zo werd hij er in december 2017 gehuldigd door de stad als nieuwe trimzwemmer die het meest aantal keren is komen zwemmen en van de nieuwkomers de grootste afstand aflegde: 132 kilometer. “Daniel komt elke dag zwemmen”, vertelde sportfunctionaris Kathleen Mobouck ons toen. “Hij kiest voor 500 meter en krijgt dus per zwembeurt twintig lengtes op een controlekaart.”

Daniel was de vader van drie kinderen Geert, Jan en wijlen Griet. Geert trad in de voetsporen van zijn vader en geeft pianoles aan de Academie voor Muziek en Woord Stad Menen. De uitvaartplechtigheid gaat door op zaterdag 24 juli om 10 uur in de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.