Meester Henri Cardoen, ereschoolhoofd van de gemeenteschool van Beselare, is niet meer

Wijlen Henri Cardoen. © Zenon Bekaert
Redactie KW

Op zaterdag 13 november is meester Henri Cardoen overleden. Hij werd 101. Vele inwoners van het heksendorp zaten bij hem op de schoolbanken. Hij is overleden op het feest van Sint-Cecilia, een dag die hij normaal nooit oversloeg.

Henri Cardoen werd geboren op de Reutelhoek in Beselare op 4 juli 1920 in een gezin met zeven kinderen. Hij was een van de eerste kinderen die in Beselare werden geboren na de Eerste Wereldoorlog.

Naar Normaalschool in Torhout

“Met een lening van de Bond der Kroostrijke gezinnen kon ik naar de Normaalschool van Torhout”, vertelde hij op zijn 100ste verjaardag. Hij behaalde op 19-jarige leeftijd in 1939 de akte van onderwijzer. Hij gaf les in de gemeenteschool van Zonnebeke en de wezenschool in Ieper.

In januari 1940 werd hij opgeroepen in het leger. Henri moest op 10 mei mee op veldtocht, maar na de ondertekening van de capitulatie op 28 mei door Leopold III in het kasteel van Wijnendaele mocht hij naar huis.

Jongste schoolhoofd van de regio

Na zijn legerdienst in 1948 werd hij aangesteld in de gemeenteschool van Beselare. Hij werd benoemd tot schoolhoofd met nog geen tien jaar dienst en was het jongste schoolhoofd in de regio. Als onderwijzer had hij een voorkeur voor taal. In het verlengde van zijn schooltaak gaf hij ook Franse les en muziekles. In 1976 trok hij de schoolpoort achter zich dicht.

Socio-cultureel actief

Zoals het een onderwijzer in die periode paste, leverde meester Henri een belangrijke bijdrage aan het socio-culturele leven van Beselare. Hij was spelend lid van de harmonie en later bestuurslid. In 1948, kort na de oprichting van toneelvereniging Vreugde na Arbeid, was hij erbij. Hij zetelde in het bestuur en regisseerde. Verder was hij ook voorzitter van de Bond der Kroostrijke gezinnen en secretaris van de kerkfabriek.

Eenmaal met pensioen, verrichte hij klusjes bij zijn kinderen en genoot hij van zijn tuin. Hij bleef alleen wonen tot na zijn 100ste verjaardag. Meester Henri was de weduwnaar van Marie-Thérèse Poot die overleed in 2007 en was de vader van Dirk, Mieke, Christine en Lutgart. Ze schonken hem 14 kleinkinderen en 36 achterkleinkinderen. Bij de viering van zijn 100ste verjaardag vertelde hij aan ons blad heel gelukkig te zijn.

Overleden in wzc Maria’s Rustoord in Dadizele

Meester Henri overleed omringd door zijn familie in het woon-zorgcentrum Maria’s Rustoord in Dadizele. De begrafenisplechtigheid heeft plaats in de Sint-Martinuskerk van Beselare op zaterdag 20 november om 10.30 uur gevolgd door de bijzetting in het familiegraf op de gemeentelijke begraafplaats in Beselare. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.