https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Lucien Leuridan overlijdt net voor 100ste verjaardag

Wijlen Lucien Leuridan. (gf)
Redactie KW

Op zondag 5 september, net vier dagen voor hij zijn honderdste verjaardag zou vieren, overleed Lucien Leuridan in Huize Wieltjesgracht. Lucien heeft een lange politieke carrière achter zijn rug en droeg de titel van ereschepen van stad Ieper.

Lucien werd geboren op 9 september 1921 in het Franse La Ferté-Frêsnet, in het departement Orne, in de streek van Normandië, waar zijn ouders naar toe gevlucht waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. “In 1923 besloten ze terug te keren naar de ouderlijke hoeve in Steenstrate-Zuidschote, beter gekend als ‘t Stampkot”, aldus oudste zoon Hugo. Lucien nam in 1952 de zaak over van zijn toen overleden vader. Het was een boerderij, maalderij, en veevoeder-en graanhandel. Intussen was hij gehuwd met Clara Decorte, en het gezin werd verrijkt met drie zonen, Hugo, Dirk en Carlos.

“Maar vader Lucien was, naast het harde werken, ook een heel sociaal geëngageerd persoon”, vervolgt Hugo Leuridan. “In 1951 zetelde hij al in de gemeenteraad van Zuidschote, voor de toenmalige CVP, tot aan de fusie met Boezinge in 1971. Daar werd hij benoemd tot derde schepen, en na de fusie met Ieper in ‘77 was hij nog drie jaar lang OCMW-raadslid. Voor zijn lange politieke carrière kreeg hij ook de titel van ereschepen van de stad Ieper. Maar dat was zeker niet alles. Hij was ook gewezen voorzitter van NOSS Zuidschote, en was jarenlang de organisator van de herdenking van de gasaanval in Steenstraete op 22 april 1915. Ook als voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Leonardus in Zuidschote, Bond van Grote en Jonge Gezinnen, de voetbalclub Eendracht Zuidschote, diverse kaartersclubs, kortom vader Lucien was een bekend figuur in de gemeente.

Net verhuisd

“Hij baatte de hoeve uit tot 1988, tot hij op 67-jarige leeftijd de zaak overliet aan mijn broer Carlos. Samen met mama namen ze hun intrek in een flat langs de Oude Veurnestraat in Ieper, om in 2015 te verhuizen naar een serviceflat van Ten Vesten. Zijn echtgenote overleed in 2018. Op 1 september werd hij overgeplaatst naar het wzc Wieltjesgracht, omdat zijn gezondheid niet meer mee wilde, waar hij enkele dagen later is overleden.”

De uitvaartdienst gaat door vrijdag 10 september om 10.30 uur in de Sint-Leonarduskerk in Zuidschote, waarbij de dienst wordt voorgegaan door deken Roland Hemeryck. (DT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.