Louis Ghesquiere (87), voormalig voorzitter van Winkel Koerse-comité, overleden

Louis Ghesquiere heeft veel betekend voor Winkel Koerse. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Woensdag is Louis Ghesquiere (87), voormalig voorzitter van het comité dat Winkel Koerse organiseert, overleden. In de jaren ’90 was hij een belangrijk compromissenfiguur bij het overleg tussen de organisatie van de paardenrennen en dierenrechtenvereniging GAIA. “Mede dankzij Louis is de paardenkoers kunnen blijven bestaan.”

Begin oktober beleeft Sint-Eloois-Winkel opnieuw haar jaarlijkse hoogdag. Dan draven opnieuw heel wat paarden in de Gullegemsestraat. Het evenement lokt ieder jaar enkele duizenden toeschouwers naar de Ledegemse deelgemeente. Begin jaren ’90 hing de toekomst van Winkel Koerse echter aan een zijden draadje. Dierenrechtenvereniging GAIA klaagde toen de omstandigheden aan waarin de paarden moesten koersen. In het parcours werden toen nog bochten opgenomen. Verschillende paarden kwamen daardoor zwaar ten val. “Op dat ogenblik stonden we met getrokken messen tegenover de organisatie”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA.

Koersen op rechte weg

Veearts Louis Ghesquiere uit Sint-Eloois-Winkel, die al in de jaren zestig voorzitter was geweest van Winkel Koerse, was al jarenlang grote verdediger van de staartpaardenkoersen. “Hij overtuigde toen het bestuur om de paardenkoersen verder te organiseren, maar op een recht stuk weg. Een heel belangrijk moment voor de toekomst van Winkel Koerse”, aldus huidig voorzitter Krist Vandemoortele. Ghesquiere nam het voortouw in het overleg met GAIA. “Louis zag in dat het zo niet verder kon en dat er een dierenvriendelijker evenement uitgedokterd moest worden. Samen hebben we gezocht naar een win-winsituatie voor zowel Winkel Koerse als voor GAIA. Nee, in het begin waren we misschien geen vrienden, maar sinds het overleg waren onze ontmoetingen heel erg hartelijk. Het wederzijds respect was heel erg groot”, aldus Vandenbosch.

“Verstandig man”

De strijdbijl tussen Winkel Koerse en GAIA werd begraven. “De relatie tussen beide partijen is inmiddels goed. En dat hebben we te danken aan Louis”, zeggen zowel Vandemoortele als Vandenbosch. Zij zijn beiden onder de indruk van het overlijden van de Winkelnaar. Hij stierf woensdag thuis. “Twee weken geleden heb ik Louis nog ontmoet. Een heel verstandig man die telkens naar compromissen zocht. Hij werd enorm gewaardeerd binnen de paardensport”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD). Winkel Koerse brengt in haar jaarlijkse krantje dat uitgebracht wordt naar aanleiding van het evenement een eerbetoon aan Louis Ghesquiere. In het krantje wordt ook aandacht besteed aan het overlijden van bestuurslid Etienne Demeyere. Hij stierf eind maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier