Laatste verzetsstrijdster uit Kortrijk overleden

Wijlen Cécile Buysschaert-Leenaert in 2019 bij de hulde door het stadsbestuur als laatste Kortrijkse verzetsstrijdster. (Foto a-JVGK)
Redactie KW

In woonzorgcentrum H. Hart in Kortrijk, waar ze ruim vijf jaar verbleef, is Cécile Leenaert op 96-jarige leeftijd overleden. Zij was de laatste Kortrijkse verzetsstrijdster, en werd in 2019 – bij de 75ste verjaardag van de bevrijding na WO II – door het stadsbestuur nog speciaal gehuldigd. Cécile was de weduwe van Henry Buysschaert, destijds bedrijfsleider van het bekende Buysmetal.

Cécile Leenaert is op 30 augustus 1924 geboren. Haar ouders hadden een groentehandel in de Sint-Janslaan, waar zij later ook met haar gezin woonde (nu Ergodôme). Cécile was zestien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zij werd algauw ingeschakeld in het verzet. Onder de codenaam ‘Moustique’ bracht zij geheime boodschappen van de ene verzetsorganisatie naar de andere. Ze deed dat gewoon met de fiets. De Duitse bezetter heeft haar nooit gevat. Wie zou er nu ook zo’n ‘onschuldig meisje met de fiets’ verdenken? Ze schrok er zelfs niet voor terug om nagels op de grond te strooien waar Duitse voertuigen voorbijkwamen. Nadien heeft ze ook Engelse soldaten verzorgd of onderduikadressen bezorgd.

Na de oorlog trouwde Cécile met Henry Buysschaert. Toeval of niet, ook hij was actief geweest in het verzet. Omdat hij naar Engeland wilde, werd hij zelfs opgepakt en als krijgsgevangene verplicht tewerkgesteld in Duitsland. Zijn neef Edmond Buysschaert, ook actief in het verzet, overkwam erger… Hij werkte begin september 1944 – twee dagen voor de bevrijding van Kortrijk – met anderen mee aan sabotageacties en werd betrapt door de Duitsers. Hij kreeg eerst een kogel in het been en werd dan gedood door mitrailleurvuur. Hij was zes dagen eerder 21 geworden.

Bekend metaalbedrijf

Henry Buysschaert was ondernemer en zaakvoerder van een metaalbedrijf dat door zijn grootvader aan de Graanmarkt opgericht werd. Het werd later bekend als Buysmetal in Stasegem. Het bedrijf werd nadien een vestiging van de grote Duitse Kloeckner-groep. Zoon Philippe was de laatste CEO van de familie. Henry was ook de stichter van de West-Vlaamse Voedselbanken, en is in 2005 overleden.

Cécile werd moeder van zeven kinderen: Philippe (met Ghislaine Courtois, Kortrijk), Paul (met Mercedes Hottat, Brussel), Christine (met Jean-Luc Miquel, Baskenland), Henri (met Gonda Naessens, Kortrijk), Régine (met Bruno Saverys, Gent), Brigitte (met Bernard Nelen, Gent) Vincent (met Sophie Verduyn, Kortrijk). Er zijn ook kleinkinderen en achterkleinkinderen. Cécile speelde tennis bij Parc Saint-Georges en was een van de eerste hockeyspeelsters in België.

Cécile Leenaert is op 12 juli overleden. Het afscheid had in beperkte familiekring plaats. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier