Laatste nog actieve Heulsemissiezuster aan covid overleden in Kameroen

Zr. Susanne Tuyaerts wilde in Kameroen sterven en begraven worden.© (Foto NOM)
Zr. Susanne Tuyaerts wilde in Kameroen sterven en begraven worden.© (Foto NOM)
Redactie KW

Zij liet geregeld weten dat er ook In Kameroen wel corona was maar niet dicht bij haar verblijfplaats. Toch is zuster Susanne Tuyaerts van de Zusters van Liefde van Heule er op zondag 28 februari op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van covid. Ze was de laatste nog actieve missiezuster van de Heulse congregatie.

Zr. Susanne groeide op in Wijnegem (Antwerpen) en heeft eerst 16 jaar als klinisch laborante gewerkt. Bij een bezoek aan Congo in 1974 kwam ze op een missiepost inde provincie Kasaï toevallig in contact met enkele zusters van Heule die daar werkten. Thuisgekomen besloot ze op 36-jarige leeftijd om in te treden in het klooster van Heule, met de bedoeling om zelf missionaris te worden in Afrika. Ze werd in 1978 geprofest en na een opleiding tropische geneeskunde is ze in 1980 vertrokken naar Congo.

Nipt aan aanslag ontsnapt

Zr. Susanne werd in Kasaï verantwoordelijk voor een gezondheidscentrum. Ze verbleef 16 jaar in Congo, tot haar toenmalige missiepost in de buurt van Kananga op Witte Donderdag 1998 door gewapende mannen overvallen werd. Zelf kon zuster Susanne aan de aanslag ontsnappen door zich met enkele andere zusters in een hok te verbergen. Medezuster Ann Desrumaux uit Aalbeke overleefde de aanslag niet…

De zusters konden toen niet langer in Congo blijven. Zuster Susanne trok nadien naar Kameroen waar de Heulse zusters een nieuwe missiepost opgericht hadden. Zij zorgde voor de coördinatie van enkele gezondheidscentra. Nadien werkte ze voor een centrum voor mindervaliden.

De voorbije jaren was zr. Susanne enkele keren om gezondheidsredenen een tijdje in België, ook vorig jaar nog, maar ondanks corona en haar leeftijd wilde en kon ze in de zomer opnieuw vertrekken. Het was haar keuze en ze wilde in Kameroen sterven en begraven worden. Zij is er dinsdag ook begraven. Er is op vrijdag 5 maart – in beperkte kring wegens corona – een nadienst in de kloosterkapel in de Mellestraat.

Het overlijden van zr. Susanne betekent het einde van het lange missiehoofdstuk van de Heulse zusters. Het begon in 1927 in Zuid-Afrika (tot 2010), daarna in Congo in 1948 (tot 1998) om te eindigen in Kameroen. Afrikaanse Zusters van de Jacht van Heverlee zetten er de activiteiten verder. Zr. Susanne Tuyaerts bleef er nog de enige Heulse zuster.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier