Knokkenaars betuigen volop medeleven aan hun overleden burgemeester

Het ondertekenen van het rouwregister verloopt volledig coronaveilig.© Matthew Pyck
Het ondertekenen van het rouwregister verloopt volledig coronaveilig.© Matthew Pyck
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Knokke heeft op verschillende locaties rouwregisters opgesteld naar aanleiding van het overlijden van burgemeester Leopold Lippens. Steeds meer inwoners betuigen intussen hun medeleven.

Afsluitingen die duidelijk de te volgen richting aangeven, een pompje met ontsmettingsgel en een agent die met coronamasker toezicht houdt: inwoners kunnen coronaveilig iets neerpennen in het rouwregister voor burgemeester Leopold Lippens.

Het gemeentebestuur vroeg de inwoners om zoveel mogelijk het online rouwregister te gebruiken en de meeste inwoners deden dat ook. Toch zijn er nog heel wat mensen die naar een van de fysieke rouwregisters komen.

Voorwoord

“Hij heeft Knokke op de kaart gezet. Hij was er voor iedereen en deed ook veel voor tweedeverblijvers, niet enkel voor de lokale bevolking. Ik heb maar een woord voor hem: topburgemeester”, reageert Carine De Brauw.

Ook Sonya Rynemans is enorm aangeslagen door het overlijden van Lippens. “Het was een fantastische figuur. Ik was altijd benieuwd naar zijn voorwoord in het magazine van Knokke. Hij liep met een lach rond en zei tegen iedereen goedendag. Daarnaast had hij ook veel humor. Toen ik hier kwam wonen, hield hij een welkomstreceptie voor de nieuwe bewoners. Wanneer hij mij dan welkom heette, grapte hij droog: ‘je komt hier toch niet wonen omdat het zo goedkoop is’?”

Niet alleen in het gemeentehuis van Knokke staan er rouwregisters. Dat is ook in onder andere Westkapelle en bij de toeristische dienst het geval. Op die laatste locatie staat het rouwregister niet zo opvallend opgesteld, maar ook hier komen heel wat mensen langs en hoor je dezelfde positieve toon.

Papieren bloemen

“Ik heb hem nooit anders gekend dan de burgemeester van Knokke. De kust is van iedereen, maar Knokke is van hem. Hij heeft enorm veel voor de gemeente gedaan en iedereen voelde zich altijd welkom. Als burgemeester probeerde hij om de mensen te verbinden. Ik moest vandaag naar zijn rouwregister komen om zelf mijn eigen rouwproces te kunnen afronden”, zegt Laurence De Wulf.

De stranduitbaters legden een krans met papieren bloemen op een golfbreker.© DM
De stranduitbaters legden een krans met papieren bloemen op een golfbreker.© DM

“Het was de beste en meest flamboyante burgemeester van het land. Ik heb echt geen slecht woord over hem. 42 jaar burgemeesterschap: dat heeft niemand hem voorgedaan en niemand zal het hem nadoen”, zegt Chris Roelans zelfverzekerd. Wie nog een laatste boodschap wil neerschrijven in een van de rouwregisters, kan ze nog tot en met zaterdag bezoeken.

Intussen pakken ook de stranduitbaters uit met een beklijvend eerbetoon. Ze legden een ruiker papieren bloemen op een golfbreker met daarop de alleszeggende woorden: bedankt burgemeester! (MP/DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier