Jong zeehondje overlijdt in karternet

Redactie KW

Op het strand van Nieuwpoort is dinsdagavond rond 20 uur een dode jonge zeehond aangetroffen, verstrengeld in een karternet. Even werd gedacht dat het om een warrelnet ging, gebruikt bij strandvisserij, maar sinds 2015 verboden.

Het was een strandvisser die dinsdagavond de brandweer belde met de melding dat er heel wat netten aangespoeld waren, met daarin een jonge zeehond. De pompiers kwamen ter plaatse gesneld om het beestje te bevrijden, maar het dier bleek al overleden.

De politie werd erbij gehaald omdat vermoed werd dat het om een – sinds 2015 illegaal – warrelnet ging. Het betrof immers een allegaartje van netten, aan elkaar vastgemaakt en voorzien van ankers en bidons.

Wetenschappelijk onderzoek

Na onderzoek door de scheepvaartpolitie bleek het echter te gaan om een karternet, dat wél is toegelaten. Zo’n karternet ligt plat op de zeebodem en is bedoeld om platvis mee te vangen bij strandvisserij.

Dat net in kwestie, tussen de eerste en tweede golfbreker vanaf het staketsel, bleek ook vergund door de stad Nieuwpoort. Het overleden zeehondje van ongeveer een meter groot, jammerlijke bijvangst, werd meegenomen voor wetenschappelijk onderzoek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.