Jonas uit Ledegem kon nog net met zijn Nina trouwen enkele dagen voor zijn overlijden

Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Jonas De Praetere verloor donderdag de strijd tegen een genetische, kwaadaardige tumor. De 25-jarige Ledegemnaar stapte veertien dagen geleden nog in het huwelijksbootje met zijn geliefde Nina Zawadzki (25). “Jonas heeft er nog alles aan gedaan om van onze trouwdag iets heel moois te maken.”

Drie jaar geleden werd bij Jonas De Praetere een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Na een operatie leek Jonas aan de betere hand, maar in augustus 2020 werd duidelijk dat de tumor was teruggekeerd. Na een nieuwe operatie en bijkomende complicaties kregen Jonas en zijn familie in december een zwaar verdict te horen.

Vroeger dan gepland

“Toen we wisten dat Jonas de strijd tegen de tumor zou verliezen hebben we beslist om een jaar vroeger dan aanvankelijk gepland in het huwelijksbootje te stappen. Jonas wou graag trouwen in het jaar waarin we tien jaar samen waren”, aldus zijn vrouw Nina. Doordat het onzeker was hoelang Jonas nog zou leven werd beslist om eind maart elkaar het jawoord te geven. “In de twee weken voor onze huwelijksdag verslechterde de toestand van Jonas zienderogen.”

Het koppel beleefde toch een onvergetelijke huwelijksdag. “Jonas heeft bijzonder goed volgehouden. Hij had het erg lastig, maar heeft er alles aan gedaan om mij, zijn familie en vrienden een fantastische dag te geven. Het werd een dag vol gemengde emoties. We keken er zo naar uit en zijn blij dat we elkaar toch nog het jawoord hebben gegeven. Jonas was al jarenlang mijn vriend, maar nu is hij ook mijn man. En dat vind ik echt belangrijk.”

Diezelfde dag, 27 maart, belandde Jonas nog in het AZ Deltaziekenhuis. “Hij zou er niet meer buitenkomen. Ik ben tot zijn laatste seconde bij hem geweest. Ondanks zijn ziekte zijn we de voorbije drie jaar nog meer naar elkaar toe gegroeid.”

(lees verder onder de foto)

Jonas werkte al ruim vijf jaar als operator bij diepvriesgroentebedrijf D’Arta in Ardooie. Hij luisterde graag naar muziek en maakte graag plezier met zijn vrienden. “Broers of zussen heeft hij niet, maar zijn vrienden waren voor hem als een broer of een zus. Hij lachte ook altijd, zelfs op het ogenblik dat zijn gezondheid achteruitging”, aldus Nina.

Ondanks de tumor wou Jonas ook zijn plannen voor de toekomst niet opgeven. “Hij had bepaalde ambities op zijn werk, samen hadden we in 2019 een huisje gekocht en we zetten alles op alles om voor een kindje te gaan.”

Zwangerschap?

Die kinderwens liep niet over een gemakkelijk pad. Door een genetisch gen binnen de familie stierven ook Jonas’ grootmoeder, zijn papa en zijn oom al door een soortgelijke tumor. “We startten een heel proces op zodat het gen niet doorgegeven zou worden aan onze baby.”

Doordat er nog een staaltje over is, is de kans nog steeds bestaande dat Nina in de toekomst zwanger wordt van haar grote geliefde. “Het zou een mooi eerbetoon zijn naar Jonas toe.”

De uitvaartplechtigheid voor Jonas vindt aanstaande zaterdag om 11.30 uur plaats. Door de huidige coronamaatregelen gebeurt dat in intieme kring. Wie het wenst kan de dienst meevolgen via een livestream op www.uitvaartzorgserrus.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.