Jacques Vandeputte, stichter van wasserij Edelweiss in Wakken, overleden: “De wasserij was zijn leven”

© (Foto GF)
Redactie KW

Zondag is in Wakken Jacques Vandeputte overleden. De Wakense ondernemer, bekend van wasserij Edelweiss, overleed op 92-jarige leeftijd. “Nochtans leek hij drie weken geleden nog kerngezond”, vertelt zijn kleinzoon Emmanuel Grillet.

Jacques Vandeputte was een rasechte Wakkenaar. Hij werd er geboren in 1929 en achttien jaar later richtte hij er samen met zijn vader Oscar, beter bekend als ‘dokter Vandeputte’, wasserij Edelweiss op in de Oostdreef. Vier generaties later bestaat de firma nog steeds. “Hij was een correcte zaakvoerder. Een fiere man ook. Altijd in kostuum en met een das”, haalt zijn kleinzoon herinneringen op. “De wasserij was echt zijn leven. Zelfs nadat hij in 1983 de zaak had overgelaten aan mijn moeder en vader, kwam hij dagelijks een kijkje nemen.” Al kende Vandeputte ook twee keer pech, want zowel in 1971, als in 2011 zag hij zijn levenswerk in vlammen opgaan. “Telkens besliste hij echter meteen om zijn zaak opnieuw op te bouwen”, zegt Emmanuel, die in 2012 de zaak overnam van zijn ouders.

Naast ondernemer, was Jacques vooral ook een levensgenieter. Zo was hij lid van de Rotary Club van Waregem en organiseerde hij mee klassieke concerten. “Daarnaast ging hij ook graag eten met vrienden en kon hij genieten van een glas wijn”, vult Emmanuel aan. Het overlijden kwam dan ook als een verrassing voor de familie. “Tot drie weken geleden was hij eigenlijk nog zeer actief en perfect in orde. Kerngezond zeg maar. Hij was ook nog zeer goed mee met alles. Hij kon zijn plan trekken op de computer en volgde zelfs nog de productie op”, aldus Emmanuel. “Drie weken geleden kreeg hij echter een nierfalen. Hij is toen opgenomen in het ziekenhuis en onderging ook een operatie, maar hij had voor zichzelf uitgemaakt dat het genoeg was geweest. Hij heeft zich in die laatste weken een beetje laten gaan en is uiteindelijk zondag overleden.”

Ook Dentergems burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) had enkel lovende woorden over voor Vandeputte. “Hij was een zeer aimabel en charmant man”, klinkt het. “Hij was een zeer bekend figuur in onze gemeente en belangrijk voor de tewerkstelling in en rond de gemeente. Hij had ook voor iedereen altijd een goed woordje klaar en had een enorm netwerk. Een charmant man, ik kan het niet anders verwoorden.”

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 20 november om 11 uur in de Sint-Petrus en Sint-Catharinakerk in Wakken. (TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.