Inwoners Knokke reageren aangeslagen op overlijden burgemeester

De vlaggen aan het gemeentehuis van Knokke hangen halfstok.© MP
De vlaggen aan het gemeentehuis van Knokke hangen halfstok.© MP
Redactie KW

De inwoners van Knokke reageren aangeslagen op het overlijden van hun burgemeester. De bevolking roemt Lippens om zijn bezorgdheid voor zijn burgers en de manier waarop hij Knokke veranderde.

De gezellige drukte in de Lippenslaan en op de zeedijk doen het misschien niet direct vermoeden, maar Knokke is in rouw. Burgemeester Leopold Lippens overleed deze middag aan leukemie en dat komt bij de bevolking hard binnen.

Warme man

“Ik ben écht wel geschokt, vertelt waarnemend burgemeester Piet De Groote zichtbaar aangeslagen. “Het ging al een tijdje minder goed met de burgemeester, maar hij bleef elke gemeentevergadering leiden. De hele bevolking is in rouw, dat zie je zowel in het straatbeeld als bij de reacties op sociale media. Hij was een burgervader in de breedste zin van het woord, kwam op voor de bevolking en liet niemand in de steek.”

“Ik vind het heel jammer”, treurt Retsin Vandenbroucke van atelier Retsin. “Hij was een topburgemeester. Ik stuurde mijn man daarnet nog een berichtje met het slechte nieuws en hij reageerde met ‘snik, snik.’ Hij was een enorm warme man die met iedereen rekening hield, ook met de handelaars. Hij zette Knokke op de kaart en toverde het om naar het Cannes van België.”

“Het nieuws zat eraan te komen, maar toch doet het nog iets met een mens”, vertelt een passant in de Lippenslaan. “Hij wilde dat iedereen het goed had in Knokke. De gemeente was echt zijn stokpaardje waar hij heel veel zorg voor droeg. Het is zo spijtig. De burgemeester was een echte visionair, hij dacht al jaren vooruit. Zijn overlijden is een gemis voor de hele gemeente.”

Grootse burgervader

De bevolking is unaniem positief over Lippens en koestert hem als een grote burgemeester. “Hij was een natuurmens die het liefst bij zijn familie was of een wandeling maakte met zijn hond. Daar haalde hij kracht uit. Als we in een surrealistische wereld leefden, dan zou Knokke de hoofdstad zijn. Over de burgemeester zou Magritte zeggen: ‘ceci n’est pas un bourgmestre.’Hij voelde zich geen politicus en was ook niet uit op electoraal succes. Altijd gaf hij zijn ongezouten mening, maar velen beseffen niet dat hij nooit allen handelde. Hij overlegde altijd met iedereen en maakte van Knokke een badplaats met charme en klasse en waar het ook veilig is.”

Dezelfde lof is te horen op de zeedijk. “Hij was een fantastische burgemeester. Iedereen was tevreden over hem en dat zag je ook écht. Wat ik vooral aan hem bewonder, is dat hij nooit rond de pot draaide. Hij was tegen iedereen rechtuit, ook tegen zijn personeel. Ik zie hem voor me als een warme, maar kordate baas die ook bezorgd was om zijn werknemers”, vertelt een koppel.

Monument

“Ik zal meneer Lippens vooral herinneren als een mens van de burgers, vertelt Danielle Asix, een trotse tweedeverblijfster. “Hij was dan wel van adel, maar hij zette zich voor alle burgers in. Zijn hele leven heeft hij gewijd aan Knokke. Hij is een monument, zijn opvolger zal het niet makkelijk hebben.”

“Hopelijk zetten de volgende burgemeester zijn visie voort. Lippens had nog zoveel goede ideeën voor de komende jaren. In Knokke staat er al een standbeeld van zijn vader, maar voor mij mag de burgemeester er zeker ook een krijgen”, besluit een trotse inwoner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier