Iconische cafébazin ‘Annie van de Wagenmakerie’ (Emelgem) overleden

Wouter Vander Stricht

Izegem neemt nog maar eens afscheid van een figuur die de stad mee kleur gaf. In de landelijke Tinnenpotstraat was Annie Blancke (77) jarenlang het gezicht van café De Wagenmakerij. “Ze heeft hier 60 jaar achter de toog gestaan”, zegt haar geëmotioneerde echtgenoot Willy Vandekerckhove.

Café De Wagenmakerij ging na de Eerste Wereldoorlog open en de eerste uitbater Henri Devroe was ook daadwerkelijk een wagenmaker. Omstreeks 1954 nam Maurice Blancke, schroothandelaar, landbouwer en vader van Annie, het café over. Zijn echtgenote Zulma Debie runde mee het café, maar al snel stak dochter Annie een handje toe.

Het landelijke café was een trekpleister voor wie in een heerlijke sfeer een pint wou gaan drinken. Zaakvoerster Annie speelde daarbij met haar bekende stijl een cruciale rol. Wie voor het eerst het café binnenstapte, moest zich al snel eens voorstellen. In het café verzamelden zich dan ook alle lagen van de bevolking, iedereen was er gelijk voor de wet.

Kenmerkend voor Annie was haar opgestoken kapsel

Annie liet zich ook kenmerken door haar beroemde opgestoken kapsel. ‘Annie van de Wagenmakerie’ was dan ook een begrip in en rond Izegem. Samen met Willy bleef ze kinderloos. De jongste twee jaar vocht ze tegen haar ziekte, maar op donderdag 11 november is ze overleden.

Annie was op 18 april 1944 in Izegem geboren, op donderdag 18 november wordt van haar afscheid genomen in het uitvaartcentrum Snoeck in de Bellevuestraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.