Herwig Supply (75) overleden: populair in Heule als wijkagent én acteur

Redactie KW

De populaire gepensioneerde Heulse wijkagent Herwig Supply is maandag op 75-jarige leeftijd aan een ongeneeslijke ziekte overleden in de palliatieve eenheid Ten Oever in Kortrijk, waar hij sinds enkele weken verbleef. Hoewel hij opgroeide in Wevelgem en daarna altijd in Kortrijk gewoond heeft, speelden zijn loopbaan én zijn sociaal zich vooral af in Heule. “Ik vind het zo tof dat ik als alleenstaande Kortrijkzaan aanvaard werd als Heulenaar”, zei hij bij zijn pensionering.

Herwig Supply ging op 19-jarige leeftijd aan de slag bij de Kortrijkse Groendienst. Later legde hij met succes een examen af als politieagent en kon in september 1976 aan de slag bij het politiekorps. Enkele maanden later kregen we de gemeentefusies en Herwig werd dan aangesteld als wijkagent voor het noorden van Heule. Hij zou er niet meer weggaan en in 2003 in die functie met pensioen gaan.

Op de planken

Herwig heeft zich in de Tinekesgemeente erg geliefd gemaakt. Zijn populariteit nam nog toe toen hij toneel ging spelen bij het gezelschap ‘Rond de Torre’, dat in 1996 ontstond vanuit de plaatselijke parochie. Het bijzondere was dat verscheidene acteurs op de planken gewoon zichzelf speelden. Dat was het geval voor pastoor Jos Debaere, voor Willy ‘de coiffeur’ Descamps en ook voor wijkagent Herwig. Ze lokten telkens volle zalen.

Veertien jaar lang, van de eerste tot de laatste voorstelling in 2008 was Herwig van de partij, ook nog na zijn pensioen. Hij noemde het zelf de mooiste periode in zijn leven. Ook de Tinekesfeesten waren voor hem een jaarlijks hoogtepunt. Toen hij met pensioen ging werd hij zelfs het onderwerp van een ‘Heulse stoot’ en hij kreeg ook de titel van ‘Feest-Flik’.

“Hij kon conflictsituaties ontmijnen”

Herwig – die ook Cyriel genoemd werd, een naam ontstaan door een grap – maakte graag plezier en dronk graag een pintje. Tussen pot en pint kun je veel problemen oplossen, zei hij zelf. “Dat is nu nog nauwelijks voor te stellen maar dat was ook zo”, zegt oud-collega Eric Vandecasteele die lang met hem heeft samengewerkt. “Supplytje was een beminnelijk man, een echte wijkagent zoals dat nu niet meer bestaat. Hij was bekend als pleziermaker maar kon als geen ander luisteren naar miserie en problemen. Hij kon goed mensen opvangen en op een kalme manier huiselijke of andere conflictsituaties ontmijnen. Hij was dan ook erg gewaardeerd.”

In 2003 nam Herwig op 58-jarige leeftijd afscheid als wijkagent. Hij had altijd zijn groene vingers behouden en leefde zich daarna uit in zijn tuin in de Violierenlaan in Kortrijk. De banden met Heule bleef hij behouden. Als alleenstaande kon hij onder andere altijd op de hulp rekenen van goede vriendin Yvette Bultynck uit Heule. Tot hij ziek werd, ging hij dagelijks eten in dienstencentrum De Zevenkamer in Heule. Hij zorgde er voor de vrolijke noot en werd er door personeel en medegasten op handen gedragen.

Herwig voelde zich naar eigen zeggen de clown uit het liedje van Ben Cramer dat dan ook op zijn begrafenis gespeeld moest worden… Hij had tijdens zijn ziekte de wens uitgedrukt dat zijn uitvaart in de Sint-Eutropiuskerk in Heule plaats zou hebben. Dit moet nu jammer genoeg komende dinsdag 22 december in beperkte kring gebeuren. Zijn as wordt daarna verstrooid op de begraafplaats in Heule.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier