Hartverwarmend applaus voor verongelukte brandweerman tijdens emotionele uitvaart

© BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Een bomvolle aula nam vrijdagmiddag afscheid van Andy Dejonckheere (50), de graag geziene Hoogledenaar die zondagochtend verongelukte met zijn motor in de Koningstraat. Andy kreeg tot twee keer toe een hartverwarmend applaus, de brandweer waar hij deel van uitmaakte vormde een erehaag. “De laatste interventie die we samen hadden is er een die niemand wil. We vertrokken zonder jou en keerden zonder jou terug.”

De verslagenheid in Hooglede is groot na het overlijden van Andy Dejonckheere. De 50-jarige levensgenieter verongelukte zondagochtend met zijn moto in de Koningstraat, op wandelafstand van zijn woning. De Hoogledenaar knalde er tegen een bloembak langs de weg.

Vrijdagmiddag woonden enkele honderden vrienden en familieleden de uitvaartplechtigheid in de aula van uitvaarzorg Feryn bij. Doordat er zoveel volk was werd de uitvaart ook op enkele schermen op andere plaatsen in het gebouw uitgezonden.

Emotionele getuigenissen

Het werd een emotionele plechtigheid doorspekt met verschillende emotionele getuigenissen. Gerdy, de broer van Andy, nam als eerste het woord. “Je was een vriend van velen. Je hebt geleefd zoals je zelf wou. Je had nog zoveel plannen. Je gedrevenheid is tot een abrupt einde gekomen.”

© BF

Gerdy vroeg de aanwezigen om een warm applaus. Andy’s vier kinderen hadden een brief geschreven. “We kunnen het nog steeds niet geloven. We zijn helemaal de weg kwijt zonder jou. We moeten nu verder zonder jou. Dat is geen gemakkelijke taak, maar met wat we meekregen van jou gaat het ons lukken. Dat beloven we jou.”

Andy was sinds kort verloofd met Hilde Besseleers. Zij schreef een maand geleden een briefje voor Andy waarin ze hem vertelde hoe trots ze wel op hem was. Het briefje lag sindsdien op Andy’s nachtkastje, maar werd nu ook voorgelezen tijdens de plechtigheid.

Eeuwige optimist

Een gangmaker, een handige Harry, een eeuwige optimist, maar ook een echte muziekliefhebber. Andy was dj, maar ook fan van verschillende muziekgroepen. Onder andere Guy Swinnen had in een filmpje bemoedigende woorden over voor Andy. De meest beklijvende getuigenis kwam van brandweervrouw Emmeline Casteleyn. Andy en Emmeline maakten deel uit van dezelfde ploeg binnen de Hoogleedse brandweer. “Ik leerde je al kennen als klein meisje in de brandweer. De passie en het vuur van de brandweer zat nog steeds in jou. Je deed alles met plezier voor het korps.”

De Hoogleedse brandweer werd zondagochtend opgeroepen voor het dodelijke ongeval. “De laatste interventie die we hebben gedaan is er ene die niemand wil. We vertrokken zonder jou en keerden ook zonder jou terug. Een interventies als zondag staat nergens omschreven hoe we er mee moeten omgaan.”

Ook na de plechtigheid bracht de brandweer nog een mooi eerbetoon aan Andy. Buiten werd een erehaag gevormd voor de familie. Terwijl de urne van Andy naar buiten werd gedragen klonk voor de tweede keer een warm applaus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.